GSV staje na kraj tvrtkama koje ne isplaćuju plaće i doprinose

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) danas je nastavilo s radom, nakon više od pola godine, a tema rasprave socijalnih partnera je jedan od gorućih problema hrvatskoga gospodarstva - neisplata plaća i neplaćanje poreza i doprinosa.

 

Na sjednici je sudjelovala i premijerka Jadranka Kosor.

Kako je najavio predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, glavna tema razgovora je prioritet svih prioriteta - neisplata plaća i neuplata doprinosa i poreza, koji poprimaju zabrinjavajuće razmjere. Već u početku je najavio da se inzistira na konkretnim razgovorima, jer ako to bude kupovanje vremena u tome neće sudjelovati.

Stati na kraj neplatišama

Po prijedlogu sindikata, Vlada bi trebala do kraja lipnja odlučiti što učiniti s tvrtkama koje ne isplaćuju plaće i ne plaćaju poreze i doprinose, odnosno imaju li šanse opstati ili ne. Tvrtkama koje imaju tržište i ugovorene poslove te mogu jamčiti da će ubuduće plaćati svoje radnike, treba omogućiti prolongiranje ili otpis dugova, smatraju sindikalci.
Također bi trebalo osnovati Jamstveni fond za posudbu sredstava poslodavcima koji imaju problema s isplatom plaća, doprinosa i poreza. Poslodavac bi morao vratiti posuđeni novac u roku mjesec dana ili bi uslijedio stečaj, a Fond bi punili pola - pola doprinosi poslodavaca i državni proračun.

Tema sjednice je i Vladin program gospodarskog oporavka te sindikalni program društvenog i gospodarskog oporavka Hrvatske. Ako Vlada ne prihvati temeljne zahtjeve iz toga programa, Koordinacija sindikalnih središnjica najavila je veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja. (Hina/MJ)

GSV je prekinuo rad prošloga ljeta uslijed bojkota sindikata zbog nezadovoljstva Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o radu, kao i zbog toga jer su u najvažnijim pitanjima bili redovito nadglasani. U međuvremenu dogovoren je sporazum da u radu GSV-a više neće biti preglasavanja o bitnim pitanjima.

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox