Haag: Đorđeviću 27 godina za zločine na Kosovu

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu je osudio na 27 godina zatvora umirovljenog srbijanskog policijskog generala Vlastimira Đorđevića zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima počinjenih 1999.

 

Sud je utvrdio da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu predvođenom bivšim predsjednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem cilj kojeg je bio progon 800.000 Albanaca s Kosova. Sudjelovanje optuženog u udruženom zločinačkom pothvatu bilo je ključno za uspjeh tog pothvata - ocijenilo je u presudi sudsko vijeće. Đorđević je u prvoj polovici 1999. kada su zločini počinjeni obnašao dužnost načelnika Sektora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

Proglašen je krivim za više masovnih ubojstava, odnosno za ubojstva "najmanje 724 kosovska Albanca" poput strijeljanja 19 žena i djece u Podujevu od kojih njih 14 nije preživjelo, ubojstva i spaljivanja više od stotinu muškaraca u Maloj Kruši, masakra 45 žena, djece i staraca u Đakovici i Suvoj Reci, ubojstva stotina muškaraca u nekoliko mjesta na Kosovu te za prikrivanje zločina, odnosno za premještanje stotina tijela ubijenih albanskih civila u masovne grobnice na nekoliko mjesta u Srbiji - kod Batajnice, Petrova Sela i kod jezera Perućac. Đorđević je osmi srpski dužnosnik kojemu se sudilo za zločine na Kosovu i šesti koji je osuđen. Suđenje je započelo prije dvije godine, a tužiteljstvo je za njega tražilo od 35 godina do doživotnog zatvora. Đorđević je uhićen 2007. u Crnoj Gori gdje se skrivao. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox