HAC: nismo dužni provoditi natječaj

Hrvatske autoceste nemaju zakonsku obvezu provođenja javnog natječaja kod zapošljavanja, već je ta obveza propisana samo za popunu radnih mjesta u državnoj službi - tijelima državne uprave, pravosudnim i srodnim tijelima, sukladno Zakonu o državnim službenicima, poručili su iz HAC-a nakon optužbi o zapošljavanju bez javnog natječaja

Nakon što je bivši saborski zastupnik Pero Kovačević protiv HAC-a podnio prijavu Državnom inspektoratu zbog zapošljavanja bez javnog natječaja stigla je i reakcija. U priopćenju HAC navodi da je poštujući proceduru i uz odobrenje Nadzornog odbora, prilikom zapošljavanja u cijelosti postupio sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske od 25. ožujka 2011. godine, kojim se trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države dopušta novo neophodno zapošljavanje.

Dodaje se da je HAC u praksi uvijek provodio javne natječaje za zapošljavanje djelatnika kako bi osobe koje imaju prednost pri zapošljavanju kao branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi , mogle ostvariti svoja prava te da je Uprava HAC-popunila veliku većinu radnih mjesta postojećim kadrovima.

Zatečeno stanje unutar društva zahtijevalo je ovakvo hitno postupanje pri zapošljavanju, a zaposleni djelatnici u potpunosti ispunjavaju posebne uvjete za obavljanje poslova, kaže se u priopćenju te se ističe da su jedini kriteriji za odabir djelatnika bili načelo stručnosti i povjerenja, s ciljem hitnog realiziranja projekata i poboljšanja poslovanja društva. (Hina/HT)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox