Hajdaš Dončić: HŽ više neće biti socijalna ustanova

HŽ je godinama djelovao kao socijalna ustanova, odnosno hospicij, i to sada treba mijenjati, rekao je ministar Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare u povodu Dana Hrvatskih željeznica.

Sljedećih deset mjeseci bit će dovršeno smanjenje broja zaposlenih u HŽ-ovim društvima, uz otpremnine od najviše 200.000 kuna bruto po zaposlenom, ovisno o dužini staža, najavio je Hajdaš Dončić te dodao da paralelno s tim slijede pojačana ulaganja u modernizaciju željezničke infrastrukture i vozila. Ulagački prioritet, po njegom riječima, imat će pruge na međunarodnim koridorima gdje se očekuje značajan doprinos financiranju iz Fonda za regionalni razvoj Europske unije, ali neće izostati ni ulaganja u regionalne i lokalne pruge.

HŽ Putnički prijevoz očekuje modernizaciju voznog parka s 32 elektromotorna i 12 dizelsko električnih vlakova za koje se još ovoga mjeseca očekuje raspis međunarodnog natječaja na kojem, kaže Dončić, priliku mora tražiti domaća industrija. Kao i kod natječaja Jadrolinije za nove trajekte na kojima su pobijedila domaća brodogradilišta, domaće tvrtke, među kojima i Gredelj, uz dobru pripremu imaju velike šanse, smatra Hajdaš Dončić. On tvrdi da se Gredelj prije otvaranja stečaja ne bi mogao javiti na natječaj.

Višak od 650 radnika 

Planovi za HŽ Cargo uključuju izbor strateškog partnera koji može osigurati terete za povećanje prometa i aktivnosti luka Rijeka i Ploče, kaže Hajdaš Dončić. Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić najavio je zbrinjavanje viška od 650 radnika, te povratak prometa na pruzi Banova Jaruga - Daruvar već ove godine, pokretanje radova na pruzi prema Požegi, a na godinu početak radova na obnovi pruge do Petrinje.

Među novostima o kojima je govorio čelnik HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković je osnivanje Tehničkih servisa u koje će biti prebačen dio radnika Gredelja. Predsjednik Uprave HŽ-a Cargo Ivan Lešković odgovorio je na novinarsko pitanje o opravdanosti kupovine Diokijeva industrijskog kolosijeka rekavši da je to dobar posao, proveden po zakonu. Kupnja se razmatrala od srpnja 2010. godine, a plaćeno je dvije trećine cijene koju je tražio Dioki. U blizini kolosijeka nekoliko je velikih tvornica čiju robu HŽ Cargo prevozi, a slične kolosijeke i cargo centre gradit će u Slavonskom Brodu, Vukovaru i Jastrebarskom, kaže Lešković. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox