Hajdaš Dončić: Trebali bi sačuvati 1.500 radnih mjesta u HŽ-u

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je kako se nada da će većina od gotovo 1.500 radnika Tvornice željezničkih vozila (TŽV) Gredelj zadržati radno mjesto ili ga pronaći kod partnera Gredelja. Vjerujem da će kroz stečajni postupak, pokrenut 1. listopada ove godine, biti sačuvano oko tisuću radnih mjesta u Gredelju, kazao je Hajdaš Dončić koji je nakon sastanka s gospodarskim izaslanstvom iz Azerbajdžana odgovarao na pitanja novinara o današnjem prosvjedu radnika TŽV-a Gredelj koji traže smjenu stečajnog upravitelja Pere Hrkaća.

Hajdaš Dončić je najavio da će Vlada za 15-ak dana odlučivati o prijedlogu da se u sklopu restrukturiranja Hrvatskih željeznica (HŽ) osnuje nova tvrtka Tehnički servisi kojoj bi pripala HŽ-ova tvrtka Održavanje vučnih vozila te dio radnika iz remonta i proizvodnje željezničkih vozila Slavonski Brod, remonta željezničkih vozila Bjelovar i radionica željezničkih vozila Čakovec, kao i dio radnika iz TŽV-a Gredelj.

Velik interes za nastavak suradnje iskazala je i američka kompanija National Railway Equipment Company (NREC), dugogodišnji poslovni partnera TŽV Gredelja, koja je sredinom listopada izrazila interes za nastavak suradnje i nove poslove s Gredeljom kao i za kupnju, odnosno ulazak u vlasničku strukturu njihovog pogona Lokomotive, ali ne i za kupnju cijelog Gredelja.

Hajdaš Dončić kaže da bi u tom slučaju i ta tvrtka preuzela dio radnika Gredelja, a ostatak radnika svoje bi mjesto mogao naći kroz projekte gradnje novih vlakova. Podsjetio je da se Gredelj, "ne zaslugom ove Vlade", našao u situaciji da nije mogao pokrivati svoje obveze, koje su dosegnule iznos od oko pola milijarde kuna, zbog čega je na prijedlog Uprave, a uz suglasnost vlasnika, odnosno HŽ Putničkog prijevoza, pokrenut stečaj. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox