HAMAG-BICRO predstavio financijske institucije preko kojih će poduzetnicima omogućiti kredite po 0 % kamate

Danas je u Novinarskom domu predstavljeno 15 financijskih institucija koje će sudjelovati u provedbi financijskih instrumenta HAMAG-BICRO-a te omogućiti poduzetnicima kredite s čak 0 % kamate. 

HAMAG-BICRO će kroz četiri nova financijska  proizvoda („Pojedinačna jamstva“, „Ograničena portfeljna jamstva“ „Mikro zajmovi“ i „Mali zajmovi“) malim i srednjim poduzetnicima osigurati gotovo 1,2 milijarde kuna. Sredstva su osigurana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

'U ovom trenutku, u obliku mikro zajmova, mikro kredita ili jamstava i ostalih mjera Ministarstva poduzetništva i obrta, hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju je 3,5 milijarde kuna svježeg kapitala. Samo kroz bankovni sustav u malo i srednje poduzetništvo ove godine plasirano je 10 milijardi kuna kredita. Isto tako, ovogodišnje ulaganje u hrvatsko poduzetništvo je na razini 16 milijardi kuna i slobodno mogu reći kako je doprinos malog i srednjeg poduzetništva u povećanju BDP-a od 0,2 do 06 posto.“ – rekao je ministar Horvat.

Na konferenciji za medije predstavljen je Program ESIF pojedinačna jamstava koji ima cilj potaknuti aktivnosti financijskih institucija, odnosno olakšati pristup financiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva kroz: - povećanje broja subjekata malog gospodarstva koji primaju potporu uključujući novoosnovane subjekte; - veću dostupnost kredita i ostalih oblika financiranja; - smanjenje kamatne stope, prvenstveno kroz umanjenje premije za rizik; - smanjenje traženih instrumenata osiguranja (kolaterala); - porast zapošljavanja; - povećanje iznosa privatnih ulaganja.

Kako do kredita od 0 % kamate uz HAMAG-BICRO jamstvo?

Izračun subvencije ovisi o umanjenju redovne kamatne stope od strane financijske institucije koja izdaje kreditni plasman, izraženo u postotnim poenima. Utvrđeno umanjenje od strane financijske institucije množi se faktorom uvećanja od strane HAMAG-BICRO-a, a koji u ovom programu iznosi 3. Subvencija kamatne stope iz ESIF-a može se dobiti isključivo za kredite s minimalnim rokom dospijeća od 5 godina. Subvencija kamatne stope osigurava se do polovice iznosa ukupne kamate za poduzetnika utvrđene u otplatnom planu.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec primjerom je pojasnio navedeno:

"Pretpostavimo kako kamatna stopa koju banka nudi poduzetniku za određeni kreditni plasman bez jamstva HAMAG-BICRO-a iznosi 4%. Banka će se obvezati, sukladno Sporazumu s HAMAG-BICRO-m, za 80% jamstva umanjiti kamatnu stopu za klijenta za 100 baznih poena odnosno kamata bi u tom slučaju iznosila 3%. Ukoliko klijent ulaže u djelatnost za koju je predviđena subvencija kamatne stope od strane HAMAG-BICRO-a, može ostvariti dodatno umanjenje koje bi u ovom slučaju iznosilo 300 baznih poena (100 * 3). U navedenom slučaju klijent će plaćati 0% kamate u razdoblju dok HAMAG-BICRO ne isplati polovicu ukupno kumulirane kamate u otplatnom planu.". PS/S.P.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox