HDZ neće financirati kandidate za unutarstranačke izbore

Potpredsjednik HDZ-a Petar Čobanković izjavio je da HDZ neće financirati kandidate za predstojeće unutarstranačke izbore ističući kako se "tu ne vodi nikakva kampanja".

Sudeći po najavama HDZ neće više financirati kandidate za predsjednika stranke a potpredsjednik HDZ-a Petar Čobanković je kazao da stranka neće nikoga financirati u bilo kakvoj kampanji za predsjednika stranke niti za bilo kakvu drugu funkciju u unutarstranačkim izborima. Nema tu financiranja, ne vodi se tu kampanja. Svatko će voditi na neki način svoju promidžbu i sam se financirati, kazao je Čobanković novinarima u Hrvatskom saboru.

Čobanković je kazao da je sjednica Predsjedništva prošla u izuzetno dobrom raspoloženju i demokratskom načinu donošenja odluke, dodavši da su sve odluke koje su donesene, donesene jednoglasno.  Dodao je da su na sjednici stranke utvrđeni termini unutarstranačkih izbora, ali i broj izaslanika za 15. opći izborni Sabor HDZ-a koji će biti održan 20. svibnja ove godine. Odlučeno je da se broj izaslanika smanji s 2500 na 2200, s tim da se 2000 izaslanika bira tajnim glasanjem po temeljnim, gradskim i županijskim ograncima. Sabor će imati 2200 izaslanika, od čega preko 90 posto prolazi izbornu proceduru tajnim glasovanjem. To je doneseno jednoglasno i rekao bih da je to još jedan iskorak u daljnjoj demokratizaciji stranke, istaknuo je Čobanković.

Objasnio je da će 900 izaslanika biti iz županija koje su podijeljene po kvotama, 572 izaslanika dolazi izravno izborom iz općinskih i gradskih odbora te područnih odbora Grada Zagreba, 100 izaslanika dolazi iz organizacija HDZ-a iz inozemstva, 300 izaslanika će biti izabrano unutar pripadnika mladeži koji će također po principu županijskih organizacija biti birani na županijskim skupštinama mladeži, 70 izaslanika je iz Zajednice žena "Katarina Zrinski", a njih 45 iz Kluba utemeljitelja. U želji da se napravi još jedan demokratski iskorak, ističe, raspravljalo se i o uvođenju pravila o načinima kandidiranja po kojima bi svi oni koji se žele kandidirati za određene funkcije u Predsjedništvu do određenog roka morali podnijeti svoju kandidaturu. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox