HDZ od privatnih tvrtki preko Fimi medije izreketario 22 milijuna kuna?!

HDZ je od privatnih tvrtki izreketario oko 22 milijuna kuna, a one su zauzvrat dobivale poslove od državnih poduzeća i institucija, piše Večernji list.

Fimi media nije služila samo za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija nego i za reketarenje privatnih tvrtki koje su poslovale s javnim poduzećima. U optužnici protiv HDZ, Ive Sanadera i još devet okrivljenih koju je podigao DORH u slučaju Fimi medija, navodi se kako je 28 privatnih poduzeća platilo više od sedam milijuna kuna tvrtki Nevenke Jurak za nepostojeće poslove.

U optužnici stoji kako je Fimi media za Sanadera i HDZ skupljala novac i to tako da su privatne tvrtke čije su poslovanje naslanja na javna trgovačka društva Fimi mediji Nevenke Jurak plaćale fiktivne račune.

Bez evidencije

Među tvrtkama koje su spominje da su plaćale mito preko Fimi medije su Vodoprivreda Zagorje i Lapor, koje dobivaju milijunske poslove od Hrvatskih voda, Obšivač (cestogradnja), Autocommerce Hrvatska koji nabavlja vozila,  informatička tvrtka Comping….

Prema optužnici, sudski vještak je utvrdio da su sve te tvrtke plaćale usluge Fimi mediji i to za fiktivne račune jer im usluge nikad nisu isporučene, a ne postoji ni dokumentacija za njih.

Nosili novac

Poduzetnici su i direktno donosili novac u stranku što je također bilo povezano s određenim protuslugama vladajuće stranke.

U optužnici stoji da je Marijan Primorac Sanaderu kupio BMW za 300.000 eura i još mu je donirao 280.000 kuna. Miho Zrnić Marinović, vlasnik tvrtke Sirovina odlagalište HDZ-u je dva puta donirao po milijun kuna, a direktor tvrtke Flex Sport dao je 10.000 kuna. Milivoj Mikulić, vlasnik Pan Papira donirao je HDZ-u 1,3 milijuna kuna, a Zvonko Zubak 10.000 eura. Petar Đukan, suvlasnik IGH sam je HDZ-u dao milijuna kuna, s Lukom Miličićem, direktorom Dalekovoda još četiri milijuna kuna.

HDZ-u ja na taj način od 2004. godine ukupno donirano 15,5 milijuna kuna i te donacije nisu nigdje zabilježene u knjigama stranke.

Prema optužnici HDZ je od 2005. do kraja 2009. na domjencima popio i pojeo besplatnog pića i hrane u vrijednost malo manjoj od tri milijuna kuna. Fimi media je također za HDZ imala 118 isporuka robe i usluga u vrijednosti  4,1 milijun kuna, a HDZ u svojim knjigama nije naveo ta dobra i usluge. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 14. prosinca 2011.
Foto: Ilustracija 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox