HDZ-u kazna od 38 milijuna kuna?

U slučaju da HDZ bude proglašen krivim za Fimi Mediju mogu biti sankcionirani s 38 milijuna kuna, piše Jutarnji list.  

Najveća kazna u slučaju kazneno-pravne odgovornosti političke stranke iznosi 8 milijuna kuna, a šteta u proračunu 30 milijuna kuna. U slučaju da se optužnica potvrdi HDZ bi trebao vratiti ukupno 38 milijuna kuna. S obzirom na to da je procesuiranje političkih stranaka u hrvatskom pravosuđu presedan teško je predvidjeti mogući scenarij po kojem bi se sve odvijalo te da li bi sud kod određivanja naknade štete HDZ tretirao kao neprofitnu organizaciju čime bi se izbjegla sva porezna i druga davanja. 

Prema Ustavu i Zakonu o kazneno-pravnoj odgovornosti pravnih osoba ne dopušta se zabrana rada strankama. Kako se slučaj sada nalazi u fazi istrage trenutno se može govoriti samo o mogućoj privremenoj blokadi pokretne i nepokretne imovine. Kada bi sud procijenio kojim slučajem da HDZ nema imovinu kojom bi pokrio nastalu štetu ili da tu imovinu skriva istražni sudac može odrediti mjeru privremene blokade. Tada bi država imala mogućnost upisivanja vlasničkih prava ili zabilježbi na nekretnine i pokretnine HDZ-a. Ali prema zakonu sudskim putem ne bi se mogao blokirati poseban račun za kampanju. Ako dođe do blokade sud opet mora dopustiti pokrivanje elementarnih troškova stranke kao isplatu plaća, plaćanje režija, održavanje prostorija i službenih vozila.

Odvjetnik Branko Šerić napominje da je teško očekivati to da će policija ući u HDZ kako bi plijenila pokretnine, ali da je moguća zabilježba na automobilima. Nakon toga slijedi procjena vrijednosti imovine, a šteta bi se nadoknadila prodajom.  (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 28. listopada 2011.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox