Heathrow najprometniji aerodrom u Europskoj uniji

Londonski Heathrow je 2010. bio najprometnija zračna luka Europske unije sa 66 milijuna putnika, što je pad za 0,2 posto u odnosu na 2009, piše hrt.hr

Prema podacima koje je objavio Eurostat  za 2010. godinu najveće povećanje broja putnika zabilježio je kopenhaški Kastrup, a najveće smanjenje zračna luka u Dublinu.

Za Londonom nisu zaostajale niti ostale europske metropole. Tako je pariški Charles de Gaulle imao 58 milijuna putnika, što je povećanje od 0,5 posto, a frankfurtska zračna luka 53 milijuna putnika, odnosno 4,1 posto više. Te se dvije zračne luke nalaze na drugom i trećem mjestu po prometu. Slijede madridski Barajas i amsterdamski Schiphol.

Najveće povećanje putničkog prometa zabilježeno je na kopenhaškom Kastrupu (9,1 posto), bečkom Schwechatu (8,7 posto), milanskoj Malpensi (7,9 posto) te rimskom Fiumicinu (7,6 posto). U nacionalnu statistiku ušli su i Hrvatska, Island, Norveška, Švicarska, Makedonija te Turska. U Hrvatskoj je promet iznosio 4,7 milijuna putnika. U EU-u je zabilježen rast od 3,4 posto, u Hrvatskoj od 7,9 posto. Država s najvećim rastom je Litva (22,3 posto), a s najvećim padom Irska (12 posto). (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox