Higijenske mobilne praonice

Ispravno pranje rublja sada je od velike važnosti u svim objektima, bilo da je riječ o kućanstvima ili prostorima u kojima se stalno ili privremeno nalaze osobe pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

Tamo gdje postoji mogućnost zaraženih virusom COVID-19, ili su osobe u samoizolaciji, s rubljem treba oprezno postupati. Nažalost, trenutno je u našoj zemlji samo mali broj vlasnika objekata svjestan nužnosti pojačane brige o ispravnom pranju rublja“, objasnio je Mario Martinek, vlasnik tvrtke Bijeli svijet specijalizirane za opremanje objekata profesionalnim uređajima za pranje i sušenje rublja.

S obzirom na to da je Hrvatska suočena sa sve većim brojem oboljelih, zdravstvene ustanove imaju sve veću količinu rublja koje upravo na tim lokacijama treba oprati te tako spriječiti odvoz kontaminiranog rublja na drugo područje - odnosno pomoći zadržavanju virusa na jednom mjestu. Na ovaj način izbjegava se miješanje rublja nezaraženih i zaraženih pacijenata jer kada se rublje oboljelih pere u praonici zajedno s rubljem zdravih pojedinaca lako može doći do kontaminacije tj. prijenosa virusa.

Ipak, ima i dobrih primjera postupanja, kaže Martinek: „Zbog posebne situacije u zemlji, naše djelatnike odmah smo stavili na raspolaganje tamo gdje je najpotrebnije. Opremili smo karantene na Sljemenu, u Tomislavovom domu i objektu Snježna kraljica, a glavni cilj je izbjeći da se rublje odvozi u neku od zagrebačkih ustanova jer pri transportu i manipulaciji često dolazi do mogućnosti prijenosa virusa na druge tkanine i površine“.

Prema njegovim riječima, najbolji primjer koji to dokazuje su kruzeri. Postoje podaci prema kojima se tijekom krstarenja rublje može zaraziti u praonicama rublja smještenim na kruzeru. Nerijetko se cjelokupno rublje putnika usmjerava prema jednoj praonici i onda iz takve praonice distribuira natrag prema sobama.

„Upravo taj primjer najzornije pokazuje da kada u praonicu stigne 'zaraženo rublje' pojedinog putnika te kada se s istim neispravno postupa, ono lako može kontaminirati drugo rublje koje se kao 'čisto' distribuira prema smještajnim jedinicama“, objasnio je Martinek.

Kako bi se izbjegle nepotrebne zaraze, barem što se brige o rublju tiče, posebnu pažnju na higijenske mjere i inače trebaju obratiti sve ustanove i objekti koji imaju smještaj osoba, a kao što su: bolnice, domovi za starije, poliklinike, karantene, zatvori, hoteli, hosteli, vrtići, učenički domovi, sportski klubovi i sl. Također, danas su u fokusu i praonice rublja koje vrše pranje za druge objekte ali i domovi zdravlja zbog pranja radne odjeće. Svakodnevno savjetujemo vlasnike objekata da pojačaju higijenske mjere s ciljem prevencije novih zaraza, napominje Martinek.

Iz tog razloga tvrtka Bijeli svijet pripremila je razne infografike kojima želi educirati sve vlasnike i korisnike praonica da obrate pažnju na sve procese: od dostave, pakiranja, slaganja i razdvajanja, pretpranja, pranja, sušenja i glačanja rublja, skladištenja te transporta.

(ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox