HND: "Što članstvo u Europskoj uniji znači za hrvatski okoliš?"

Radi poticanja javne rasprave o prednostima i izazovima članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji održan je javni skup pod nazivom "Što članstvo u Europskoj uniji znači za hrvatski okoliš?" koji je u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) okupio predstavnike javnih institucija, novinara te nevladinih udruga za zaštitu okoliša.

Skup je održan u okviru istoimenog projekta koji udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija provodi od 1. prosinca 2009. uz financijsku podršku Europske komisije kroz program IPA INFO 2008.

Richard Masa iz Delegacije Europske unije u RH rekao je kako sva pitanja u vezi okoliša moraju biti predstavljena javnosti kako bi se omogućilo kvalitetno odlučivanje i izbjegli neželjeni učinci.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je kako joj je drago da se raspravlja o toj važnoj temi, jer je za to pravi trenutak budući da Hrvatska uskoro ulazi u EU. Istaknula je da je prioritet zbrinjavanje otpada i otpadnih voda za što je potrebno uložiti oko 10 milijardi dolara, te da očekujemo pomoć iz EU fondova.

Istaknula je da u području zaštite prirode, kojim se ponosimo jer je 12 posto Hrvatske zaštićeno u kategoriji parkova prirode i nacionalnih parkova a 45 posto teritorija ulazi u ekološku mrežu, očekuje razumijevanja europskih tijela za naše posebnosti, kao što je opredjeljenje Hrvatske da zabrani sjetvu GMO-a.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević rekao je da očuvanje okoliša ne znači nužno trošak, jer 10 ili 11 milijardi eura koje će biti uložene u zaštitu okoliša i prirode značit će i investiciju u ljudsko zdravlje i zaštitu prirodnih resursa poput Jadranskog mora, šuma i voda, koji su ključni za održivi razvoj Hrvatske.

Predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a Tanja Devčić naglasila je da novinari nailaze na zatvorene institucije, stručnjaci se nedovoljno uključuju u izvještavanje javnosti o problemima okoliša, a glasnogovornici institucija imaju zadaću zaštite institucije, a ne informiranja javnosti. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox