Hoće li kartice uskoro zamijeniti "keš"?

Rezultati on-line istraživanja MasterIndex, koje je kompanija MasterCard Europe provela u Hrvatskoj u travnju 2011. godine, pokazuju kako je korisnicima kartica u Hrvatskoj jednostavnost prilikom plaćanja glavna motivacija za korištenje platne kartice te da svoje navike u korištenju kartica nisu znatno promijenili u posljednjih godinu dana.

 

U prosjeku korisnici platnih kartica upotrebljavaju kartice u 50% svojih kupnji (5 do 6 puta od 10). Najučestalija uporaba platnih kartica zabilježena je među mlađim korisnicima do 30 godina, dok najveći broj kartica, tri i više, posjeduju stanovnici Zagreba i okolice, Istre i Primorja te Like. Učestalost korištenja platnih kartica u odnosu na 2010. porasla je za šest posto na 27%. Građani koji su počeli češće koristiti platne kartice stanovnici su Sjeverne Hrvatske i Slavonije, spadaju u grupe s nižim prihodima i pripadaju mlađoj populaciji (do 24 godine).

U odnosu na 2010. porasla je popularnost debitnih kartica na 43%. Debitne kartice uvele su mnoge vrlo važne pogodnosti za korisnike kao što su plaćanja s odgodom te plaćanja na rate, a koje su se tradicionalno povezivale sa kreditnim karticama.

Svakodnevno na dohvat ruke

Kartice su postale dio svakodnevnog života građana, a većina ispitanika koristi kartice svakodnevno ili dvaput tjedno, a dvije trećine ispitanika bilo bi spremno koristiti kartice za račune od 50 kn ili čak i niže. Platne kartice najčešće se koriste prilikom kupovine hrane i pića i to u čak 73% kupovina. Hrana i piće svakodnevna su potreba te se stoga i češće kupuju nego odjeća.

Čak 80% ispitanika, koristi kartice dulje od pet godina. Oni koji koriste kartice relativno kratko vrijeme (manje od tri godine) su uglavnom mlađi korisnici koji su još uvijek u procesu obrazovanja ili su se tek zaposlili, s malim ili nikakvim prihodom. U Slavoniji i Sjevernoj je zabilježen natprosječan broj novih korisnika platnih kartica u usporedbi s drugim regijama.

MasterCard redovito provodi MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u različitim zemljama. MasterIndex istraživanje u Hrvatskoj prvi je puta provedeno u rujnu 2009. godine. Cilj istraživanja je analizirati navike u korištenju kartica u različitim situacijama i stavove prema karticama u Hrvatskoj. MasterCard Europe tako je u suradnji s Gfk Hrvatska proveo kvantitativno online istraživanje na 1000 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina u travnju ove godine. (PS/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox