Hotelijeri zadovoljni rezultatima za proteklu godinu

Iako se objava službenih rezultata HNB-a u pogledu ukupnih prošlogodišnjih prihoda od turizma još očekuje, hoteli su nedvojbeno zadovoljni proteklom godinom i ocjenjuju je kao uspješnu u usporedbi s 2010.

Prema istraživanju koje je među hotelijerima proveo portal PoslovniTuizam, čak 78,2% hotelijera izjavljuje da je 2011. godina bila bolja, 14,9% ih smatra da je bila podjednaka, a svega 6,9% da je bila lošija od 2010. godine. Na tragu dobrih prošlogodišnjih rezultata, hotelijeri s optimizmom očekuju novu turističku sezonu. Većina hotelijera, njih  51,5% smatra da će im ova godina donijeti više noćenja, 43% očekuje podjednake rezultate, a 5,5% ih smatra da će ostvariti manje noćenja od prošle godine.

Kao najčešće razloge optimizma navode najavljeni veći broj noćenja te jačanje prodajnih i marketinških aktivnosti. Pri tome je važno naglasiti da ipak ne bi trebalo biti većih promjena cijena  hotelskih usluga, budući da 69,6% hotela najavljuje da će im cijene biti na razini prošlogodišnjih.  Porast cijena  je najavilo 23,9% ispitanika, dok je 6,5% hotela odlučilo spustiti cijene u odnosu na 2011. godinu.

Velika očekivanja od novog ministra

Izbor Veljka Ostojića za novog ministra turizma također je pozitivno dočekan među hotelijerima. Naime, većina njih, odnosno 64,4% ispitanika izjavljuje da je zadovoljno imenovanjem Ostojića na ministarsku poziciju, a ostatak ispitanika zasad je suzdržan i ne želi se izjasniti po tom pitanju. Zanimljivo, nitko od ispitanika nije izjavio da je nezadovoljan Ostojićevim imenovanjem. Osim toga, optimizam vlada i po pitanju očekivanja od novog ministra. Naime, više od polovice ispitanika (52,4%) očekuje da će najavljeni potezi g. Ostojića već ove godine imati značajan utjecaj na turističke rezultate, a nešto manje od četvrtine (22,6%) smatra da ćemo na značajnije rezultate morati pričekati dulje vrijeme.

Od najavljenih mjera novog ministra, hotelijeri najveće efekte na rast konkurentnosti naše turističke ponude očekuju od smanjenja stope PDV-a (41,3% ih to vidi kao najučinkovitiju od najavljenih mjera) i donošenja Strategije razvoja hrvatskog turizma (36,2% ispitanika). Od ostalih najavljenih mjera, 15,2% ispitanika značajnim navodi i restrukturiranje sustava turističkih zajednica. (PS/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox