HRT nismo namjestili javni natječaj, odabrali smo jeftiniju ponudu

HRT je reagirao na tekst  objavljen na portalu Poslovnog savjetnika „HRT namjestio natječaj Atlasu?“, a reakciju HRT-a donosimo u cijelosti.

Hrvatska radiotelevizija nije namjestila javno nadmetanje za usluge hotelskog smještaja agenciji Atlas, kako se u članku i opremi teksta sugerira od strane agencije Ban Tours.

Radi istinitog  i cjelovitog informiranja javnosti, agencija Atlas odabrana je zbog činjenice da je ponudila najpovoljniju cijenu. Konkretno, ponuda agencije Ban Tours iznosila je 11.599.308,75 kuna, dok je ponuda agencije Atlas iznosila 10.785.883,00 kuna, iz čega je dakle jasno kako je ponuditelj kojega je HRT odabrao bio jeftiniji za 813.425,75 kuna.

Odabirom Atlasa HRT je dakle uštedio iznos 813.425,75 kuna novca svojih pretplatnika, stoga je neistinita optužba kako je riječ o „gospodarskom kriminalu“, i “novoj aferi na Prisavlju“. Upravo suprotno, kako je kriterij odabira bila najpovoljnija cijena, smatramo da bi izbor skupljeg ponuditelja dao povoda ovakvim tvrdnjama.

Radi istinitog  informiranja javnosti, prema Zakonu o javnoj nabavi (NN 110/7 i 125/08) po kojemu je proveden postupak, Ban Tours nije niti imao pravo na uvid u cijenu. Stoga još jednom naglašavamo kako je HRT odabir proveo prema odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Nadalje, što se tiče tvrdnji vlasnika Ban Toursa kako je HRT na natječaj pozvao samo dvije tvrtke a trebao je najmanje tri, HRT ističe kako je po Zakonu mogao odabrati i samo jednu, no unatoč tome pozvao je dvije te odabrao onu čija je ponuda bila povoljnija.

Vezano uz navode g. Markovića o tome da ponuda Atlasa  ima nižu cijenu zbog prvog tromjesečja 2012., od kojeg usluge obuhvaćaju samo ožujak, radi čega su moguće manipulacije s cijenom u prva dva mjeseca, HRT pojašnjava da je troškovnik predmetnih usluga rađen po tromjesečjima, a u preostaloj dokumentaciji za nadmetanje jasno je bilo navedeno da je početak obavljanja usluge 1. ožujak 2012. Dakle, nisu moguće manipulacije s cijenom u prva dva mjeseca iz jednostavnog razloga što se cijena za prva dva mjeseca nije niti tražila. Općenito, izračun cijene poslovna je odluka svakog ponuditelja na koju HRT nema utjecaja, a razlika u cijeni između dobivenih ponuda za više od 800.000,00 kn nije nikako zanemariva. Izbor skuplje ponude Ban Torus  bilo bi ničim opravdano i protivno naporima racionalizacije troškova poslovanja HRT-a. Činjenica da je Ban Tours prisutan na HRT-u proteklih 10 godina kao pružatelj predmetnih usluga ne obvezuje HRT na nastavak suradnje po znatno skupljim cijenama u odnosu na drugu dobivenu ponudu.

Pored kriterija najniže cijene, agencija koja je odabrana ima vlastitu prodajnu mrežu u 18 zemalja svijeta, kao i podršku vodećeg regionalnog online operatera. Pored toga, odabrana agencija nositelj je franšize American Express Travel servisa, te ima podršku agenata u gotovo svakoj državi svijeta, što je bitno za potrebe HRT-a i organizaciju njegovih putovanja.

Što se tiče tvrdnji kako od gospodarskih subjekata, Atlasa i Ban Toursa nismo tražili dokaze o solventnosti, prema Zakonu o javnoj nabavi, iste  nismo niti bili obvezni tražiti.

Članak 96. Zakona o javnoj nabavi (NN 110/7 i 125/08) stavak I kaže: „ Na ugovor o javnim uslugama čiji su predmet nabave usluge iz Dodatka II. B primjenjuju se samo odredbe o odluci o početku postupka javne nabave, objavama, tehničkim specifikacijama i pravnoj zaštiti. Na koncu, uzevši u obzir da je odabrana agencija s najnižom cijenom, ne može se eksplicitno tvrditi  kako je natječaj bio namješten ukoliko ne postoji rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koje bi na to ukazivalo.

HRT stoga poziva sva nadležna tijela neka provjere sve detalje vezane uz postupak provedbe ovog natječaja, te još jednom odbacuje netočne i zlonamjerne tvrdnje koje su iznesene, zaključuje se u priopćenju. (PS)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 


 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox