HRT ostaje bez vrijednih zgrada u centru Zagreba?

Zbog rješavanja poreznog duga prema državi koji iznosi 222,6 milijuna kuna HRT bi mogao ostati bez vrijednih nekretnina u središtu Zagreba.

HRT će po svemu sudeći ostati bez vrijednih nekretnina u Zagrebu: dviju zgrada u Dežmanovu prolazu u najužem centru grada ukupne površine 4.152 kvadrata, zgrade u Bijanikinijevoj ulici u Zagrebu te garaža na Savici. Vrijednost spomenutih nekretnina ovlašteni vještaci tek bi trebali procijeniti kao bi se ustanovilo može li njihovom "pljenidbom" država kompenzirati goleme porezne dugove te medijske kuće. HRT-u bi tako, barem što se Zagreba tiče, u vlasništvu ostale samo zgrade i TV studiji na Prisavlju, piše Jutarnji.hr

Samo za najam dviju zgrada u Dežmanovu prolazu HRT je od Ministarstva pravosuđa od 2005. do danas ubirala godišnje 4,9 milijuna kuna . Ministarstvo pravosuđa se, kao što smo pisali, do kraja ove godine iz tih zgrada seli na novu lokaciju. Scenarij "prebijanja" poreznog duga HRT-a prema državi ustupanjem televizijskih nekretnina istovjetan je modelu kroz kojeg je, kako doznajemo, građevinska tvrtka Industrogradnja dogovorila svoja dugovanja prema državi. Taj model, naime, predviđa da država dio svojih potraživanja naplati preuzimanjem dužnikovih nekretnina, a ostatak duga otpiše.

Na sudu s državom

Iako se HRT oko duga još uvijek spori s državom pred Visokim upravnim sudom nastojeći dokazati da joj je dug obračunat protuzakonito, a presuda nije donesena. Međutim taj spor ne odlaže naplatu golemog poreznog duga, jer je Porezna uprava već izdala rješenje o njegovoj prisilnoj naplati.

To praktički znači da Porezna uprava u svakom trenutku, ako to poželi, može sjesti na račun HRT-a i pokušati naplatiti porezna potraživanja. U upravi HRT-a se nadaju da se na takav drastičan potez Porezna uprava ipak neće odlučiti jer bi to značilo gašenje programa, a država bi, želi li osigurati nastavak emitiranja, tu medijsku kuću morala dokapitalizirati.

I HRT-u je u interesu da se problem poreznog duga napokon riješi i da joj se taj Damoklov mač napokon ukloni iznad glave, jer sve dok postoji taj dug ne možemo ništa dugoročno planirati. U slučaju da država potraživanja odluči kompenzirati nekretninama u vlasništvu HRT-a, nama je bitno da to ne budu nekretnine koje su u izravnoj funkciji proizvodnje televizijskog i radijskog programa, a spomenute nekretnine to nisu, izjavio je v.d. ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet. (HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox