Hrvati ne ulaze u sindikate jer se boje otkaza

 Godišnji izvještaj o kršenju sindikalnih prava u 2010. godini, što ga je danas u sklopu zasjedanja Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) u Ženevi predstavila glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow, pokazuje kako se širom svijeta radnici, zajednice i stanovništvo pokušavaju izboriti za osnovno pravo dostojanstvenog rada i života, a u mnogim zemljama ti se ljudi suočavaju s otpuštanjem, nasiljem pa i ubojstvima koje organiziraju vlade, poslodavci ili kompanije.

 

Ubijeno je 90 sindikalnih aktivista, od kojih 49 u Kolumbiji, a dodatno je zabilježeno 75 prijetnji smrću i najmanje 2.500 uhićenja. Najmanje 5.000 sindikalnih članova otpušteno je zbog sindikalnog djelovanja.

U izvještaju koji se odnosi na Hrvatsku, među ostalim, napominje se kako fleksibilni radni odnosi i antisindikalni pritisak privatnih poslodavaca otežavaju organiziranje sindikata. Sindikalno organiziranje otežava i veliki broj ugovora na određeno vrijeme. Radnici se boje kako će im sindikalno organiziranje značiti neprodužavanje ugovora o radu. Isto tako, i uz određena poboljšanja, provođenje zakona putem sudskog sustava ostaje sporo, a inspekcije rada slabe. Najmanje četiri povjerenika su nezakonito otpuštena, a troje sindikalnih aktivista je izgubilo svoja radna mjesta zbog organiziranja štrajka. (PS/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox