Hrvati od sada u biznis mogu za 10 kuna

Ako ste oduvijek htjeli raditi za sebe sada možete osnovati malu tvrtku u roku od 24 sata i to će vas koštati samo 10 kuna.

Do sada je za osnivanje d.o.o.-a bio potreban temeljni kapital od 20.000 kn, od čega najmanje 10.000 kn u novcu, a trošak osnivanja procjenjuje se na oko 5.000 kn. Od danas je moguće osnovati jednostavno trgovačko društvo, uz troškove od 750 kuna i temeljni kapital od samo deset., piše index.hr

Ali niti deset kuna ne trebate platiti sami jer poduzeće mogu osnovati tri vlasnika, svaki sa po 3,33 kune osnivačkog kapitala, a tvrtka treba imati i jednog člana uprave. Članovi uprave tvrtke ne moraju biti zaposlen u tvrtki za deset kuna, već mogu raditi drugdje. No, ako član uprave nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora ga prijaviti na socijalne fondove i za njega platiti doprinose.

Ovo je jedan alat za prvenstveno mlade ljude koji se hoće okušati u poduzetništvu, za ljude koji eventualno sada rade, ajmo reći, na crno ili sivo i da to legaliziraju, ističe ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Prešli smo s riječi na djela, a efekt će ovisiti o tome koliko će ljudi htjeti ući u biznis, rekao je Miljenić koji očekuje povjerenje, iako smatra da će biti onih koji će otvoriti tvrtku, napraviti dug, pa je zatvoriti. (HT)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox