Hrvati spremni na odricanja, odluke Vlade podržava 65 posto građana

Spremaju se rezovi, štednje i slične bolne mjere. Kolika je zapravo podrška vlade kada su u pitanju teške odluke pokazalo je podržavanje 65 posto građana koji su prolaznu ocjenu dali u istraživanju agencije Ipsos puls, piše Večernji list.

 Prema istraživanju koje je na 600 ispitanika za Novu TV provela agencija Ipsos Puls, optimizam se vratio među Hrvate. Čak 65 posto građana podržava proračun, iako je tanji za šest milijardi kuna. Rezove podržava više muškaraca nego žena i to onih u dobi od 30 do 60 godina. Uglavnom su obrazovani, dolaze iz Zagreba, Like, Banovca, Istre i Primorja. Da za rezanje nisu samo srednjovječni muškarci govori podataka da mjere podržava i svaki treći građanin mlađi od 30 godina, a nije izostala niti podrška 70 posto umirovljenika. Kada se usporede birači koalicije i oporbe onda dolazimo do toga da 80 posto birača koalicije podržava mjere te 60 posto birača HDZ-a.

Da je rezanje proračuna preveliko smatra osam posto građana, a za njih 43 posto to je sasvim optimalno. Kada je riječ o povišenju stope PDV-a onda su mišljenja građana više podijeljena. Za povećanje PDV-a tako je 53 posto zaposlenih dok je 55 posto nezaposlenih protiv. Gledano stranački opet mjere u većoj podržavaju birači Kukuriku koalicije pa tako njih 72 posto stoji uz odluke Vlade, ali nije zanemariva 58 postotna potpora HDZ-ovog biračkog tijela. Za 63 posto građana viši PDV ujedno znači i više cijene, a 28 posto smatra da će poskupljenje biti neznatno. Da će zbog svih rezova životni standard biti lošiji uvjereno je 58 posto građana, a 71 posto građana spremno je na lošiji životni standard ako će to značiti konačni izlazak iz krize.

Građani su vidjeli da prošla vlada nije bila u stanju dovesti do promjena. Ovo je tipična reakcija nakon izbora. Građani vladi daju povjerenje prije same primjene mjera. Ljudi žele vjerovati da će doći do boljitka i spremni su na odricanje radi toga, kaže politički analitičar Nenad Zakošek. (HT)

 

Izvor: Večernji list, 2. veljače 2012.
Foto: Luka Stanz/PIXSELL 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox