Hrvati sve češće prakticiraju jednodnevna putovanja

Kako se trendovi u turizmu mijenjaju, tako se mijenjaju i navike hrvatskih stanovnika. Prema raspoloživim podacima, Hrvati sve češće prakticiraju jednodnevna putovanja i na njima više troše.

Stanovnici Republike Hrvatske su u 2011. ostvarili 9,2 milijuna jednodnevnih privatnih putovanja. Od toga je 7,0 milijuna ili 76% putovanja bilo u Hrvatskoj, a 2,2 milijuna ili 24% u inozemstvo, stoji u publikaciji Instituta za turizam i Državnoga statističkog zavoda Turistički trendovi u 2011.

Ukupni izdaci na tim putovanjima dosegli su iznos od 4,0 milijarde kuna (2,6 milijardi kuna na putovanjima u Hrvatskoj i 1,4 milijarde kuna na putovanjima u inozemstvo). Prosječni izdaci po putovanju iznosili su 435 kuna, 368 kuna po putovanju u Hrvatskoj i 652 kune po putovanju u inozemstvo, piše poslovni.hr.

Iako su razlozi jednodnevnih putovanja manje turističke, a više obiteljske prirode, trend jednodnevnih izleta je u porastu. Najčešći motiv odlaska na privatna jednodnevna putovanja je posjet rodbini i prijateljima (2,7 milijuna putovanja). Slijede odmor u gradu, izleti, kultura, zabava (1,3 milijuna putovanja) i kupnja (1,1 milijun putovanja).

Putovanja u inozemstvo najčešće su motivirana kupnjom (733.000 putovanja), a posjet rodbini i prijateljima je na drugome mjestu sa 395.000 putovanja. Gotovo sva jednodnevna privatna putovanja su samostalno organizirana (91%) i najčešće prijevozno sredstvo je osobni automobil (81%).

Putovanja u inozemstvo ravnomjerno su raspoređena tijekom cijele godine, putovanja u Hrvatsku najbrojnija su kolovozu, a najrjeđa u siječnju i veljači, stoji u publikaciji Turistički trendovi u 2011. (sh)

 

 

Foto:Dominik Grguric/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox