Hrvatica uspjela u Silicijskoj dolini

Foto: Ilustracija

Nije problem otići iz Hrvatske, ali jest problem - pustite sad što vam mediji sugeriraju - izvan Hrvatske uspjeti. Istina, mladi ste, pametni i obrazovani.

Naša sugovornica Ivana Maršić svojim radom i znanjem stigle je do američkog tržišta, točnije do Kalifornije i razvila svoj šator u Silicijskoj dolini.

Koliko god trenutačno daleko bila, ja iz Hrvatske nikad neću otići. I prije sam se vraćala, pa će tako biti i ovaj put jer želim pridonijeti razvoju svoje zemlje, kaže nam Ivana, priznajući kako njezina domovina trenutačno i nije baš najpoželjnija destinacija za mladu i obrazovanu čeljad.

Svjesna je, naime, kako Hrvatska tek treba postati pravna država u kojoj će se iskorijeniti koruptivni mentalitet, te država čiji će čelnici umjesto podobnosti poticati obrazovanje i izvrsnost na svim društvenim razinama.

Hrvati su kao individualci izuzetno talentirani, svugdje po svijetu imamo uspješnih Hrvata u svim domenama, ali kao nacija funkcioniramo neorganizirano. Trebali bismo imati više inspirirajućih primjera, onih koji su uspjeli svojim radom, tako da se vrati povjerenje u neke izgubljene vrijednosti, veli Ivana, a mi smo je upravo tu čekali. Teško je, naime, bolji primjer od njezina naći.

Ivana Maršić čini baš to o čemu govori: svojim radom grabi naprijed, te može biti inspiracija onima kojima tek predstoji ostvarenje snova. Neki će joj, naravno, i pozavidjeti, ali, neka, imaju i na čemu.

Nakon osvajanja Zlatnog Teslina jaja za inovaciju, završila je u Silicijskoj dolini, pupku tehnološkog svemira, tamo gdje se utaborila krema startup svijeta. Ušetala je s Myriom pod rukom i ostala. A Myrio je prijatelj od kojega se Ivana ne razdvaja.

Myrio je softversko rješenje, odnosno digitalni šoping pomoćnik koji preko tableta, touchscreena i mobitela pomaže u procesu kupovine u samoj trgovini, dok prodajnim lancima omogućuje znatno povećanje prodaje, kao i efikasniju interakciju s prodavačima. S ovom aplikacijom štedite vrijeme inače potrebno za obilazak dućana, te čitavu kupovinu možete obaviti na brži i jednostavniji način, objašnjava Ivana.

Myrio aplikacija funkcionira kao interaktivni izlog koji pokazuje baš ono što vam treba, a najveća joj je vrijednost u generiranju novih vrijednih podataka. Na primjer, u jednoj trgovini pronašli ste košulju, no nikako da je sparite s odgovarajućim hlačama, a uz to se nalazite u garderobi i imate krivu veličinu, a nikog u blizini da vam pomogne.

Tada na scenu stupa Myrio. Nekoliko poteza kažiprstom po ekranu vašega gadgeta, tap, tap, tap, i problem je riješen. Dobili ste pravu veličinu, a usput ste našli i odgovarajuće cipele.

Polako, projekt jest moj, moja ideja jer šoping je ipak više ženska problematika, ali ne bi ga bilo moguće ostvariti bez mojih suradnika, računalnih geekova Nevena, Bruna i Matka. Dobili smo odličnu priliku što smo odabrani za program u Silicijskoj dolini, ali još puno toga treba napraviti, samozatajna je naša sugovornica, koja je nakon kultnog splitskog MIOC-a diplomirala elektrotehniku na FESB-u, da bi je potom američka vlada nagradila stipendijom Ron Brown i usavršavanjem na Simmons School of Management u Bostonu gdje je završila MBA.

Neko vrijeme Ivana je provela i na Harvardu te poslovno boravila u Indiji, a prije nego se vratila u Hrvatsku radila je u Austriji i Nizozemskoj. U Zagrebu je u Agenciji za promicanje investicija vodila implementaciju projekata stranih investitora, kao i promicanje startup tvrtki. I tu se dogodio “klik”.

Fascinirana sam stvaranjem vrijednosti od nule, što me i potaklo da pokrenem svoju tvrtku. Strast mi je stvaranje, osmišljavanja nečeg novog. Fascinantno je kad nešto što je bilo samo u tvojoj glavi postane stvarnost, kaže Ivana.

Naša sugovornica slijedi svoj san i uporna je da ga ostvari. A na tom putu, priznaje, imala je i sreće, piše slobodnadalmacija.hr.

Silicijska dolina je pravo mjesto za startup projekte. Nije uopće upitno da talent postoji svugdje na svijetu, ali ono što Silicijsku dolinu čini posebnom jest jedinstvena kombinacija mentaliteta, talenta iz cijelog svijeta, te koncentracije fakulteta i kapitala na jednome mjestu. Mentalitet je najvažniji jer ovdje su nove ideje prihvatljive, rizik je dio kulture, sve se vrti oko startupa, svi žele imati svoj startup, a svi oni koji imaju iskustvo startupa žele pomoći drugima. Stoga i velike tvrtke kao “Google” ili “Linkedln” jako cijene iskustvo zaposlenika u startupu, znaju da su pokušali nešto stvoriti i da su tako puno naučili, tvrdi Ivana Maršić.

Razvoj softvera namjerava ostaviti u domovini, ali poslovni dio, budući da joj je cilj proizvod plasirati na inozemno tržište, bit će izvan Hrvatske, koja, prema Ivani, još uvijek nije zemlja koja pruža pravu podršku startup projektima, ali, zaključuje, ipak polako učimo i idemo naprijed. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox