Hrvatima mjesečno manjka oko 2000 kuna za nužne troškove života

Za 2011. godinu  prosječni mjesečni prihod kućanstva u Hrvatskoj je iznosio  890 eura a u Sloveniji 1.500 eura. Dok su slovenska kućanstva u prosjeku imala  osnovne mjesečne  troškove na razini od 1.260 eura u Hrvatskoj su prosječni mjesečni troškovi procijenjeni na oko 1.188 eura. Dakle, svako slovensko kućanstvo moglo je prosječno mjesečno štedjeti oko 240 eura a svakom hrvatskom je kućanstvu nedostajalo je gotovo 300 eura da bi pokrio nužne troškove života.

Hrvati najviše troše na mobitele

Dok  četvrtina kućanstava u Sloveniji ima problema s pokrivanjem nužnih troškova života u Hrvatskoj je slika obrnuta – samo četvrtina kućanstava ima prihode koji pokrivaju ili su veći od potrebnih!

U Hrvatskoj manji broj kućanstava  izdvaja manje iznose za odjeću i obuću, medicinske usluge, kulturu te rekreaciju i zabavu, trajna dobra. S druge strane,mobiteli su nam vrlo važni a i na duhan i cigarete troši više kućanstava.

Najveća je razlika kod mjesečne štednje jer u Sloveniji gotovo 60% kućanstava ipak nešto štedi u Hrvatskoj je takvih samo jedna petina i u dosta manjem iznosu, istražuje Gfk. (ps/sh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox