Hrvatima pomoć Caritasa potrebnija nego ikad

Ovih su dana objavljeni podaci o novom porastu stope nezaposlenosti, što nas u Hrvatskoj očito više ni ne interesira, ni ne šokira, a trebalo bi. Istraživanje Eurobarometra prošle je godine pak došlo do podatka da čak pola milijuna Hrvata uopće ne može platiti režije, a stvari su se ove godine pogoršale, upozorava Novi list.

 

Čak 51% svih građana Hrvatske ima problema s plaćanjem režija, a među njima je i 500 tisuća onih koji ih uopće ne mogu platiti, i premda podataka za ovu godinu još nema, pretpostavlja se da se ova brojka povećala.

Usporedbe radi, ove će godine na skijanje otići 140 tisuća građana Hrvatske. Znači li to da svake godine ima sve više bogataša u Hrvatskoj ili ljudi jednostavno žive preko svojih mogućnosti?

 

Komunalije na čekanju

 

Hrvati su za potrošnju električne energije Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) do kraja listopada dugovali 329,27 milijuna kuna, dok je HEP-u država dugovala 1,256 milijardi kuna. Duguju građani i Zagrebačkom holdingu za komunalije stotine milijuna kuna, piše Novi list.

Zato se sve više građana okreće traženju pomoći od institucija poput Caritasa. Tako je potražnja ovakve vrste pomoći od prošle godine porasla do čak 30%. Pomoć uglavnom traže nezaposleni bez prava na primanje naknade s burze, kreditno opterećene obitelji bez punih primanja, umirovljenici, radnici koji ne primaju plaće i sl., a pomaže im se u plaćanju računa za struju, vodu i plin.

Dakle, ima se za skijanje, ima se za shopping, nema se za režije, nema se za hranu... to je ta hrvatska logika. Stvar prioriteta možda? (MJ)

 

Izvor: Novi list, 30. prosinac 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox