Hrvatska bi trebala zaključiti pristupne pregovore 21. lipnja 2011.

"Trenutak istine" za hrvatske pristupne pregovore bit će 11. ožujka sljedeće godine kada Europska komisija objavi izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i bude li sve u redu, pregovori će biti završeni na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 21. lipnja, doznaje Hina iz europskih diplomatskih izvora.

 

Jučer je Europska komisija najavila da će 11. ožujka 2011. objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i to će biti trenutak istine. Od sada pa do kraja veljače ili početka ožujka, lopta je na hrvatskoj strani, da ispuni potrebne kriterije - rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Po informacijama tog izvora, mađarsko predsjedništvo će organizirati zadnju Međuvladinu konferenciju o pristupanju 21. lipnja sljedeće godine - kada bi Hrvatska trebala zaključiti pristupne pregovore, naravno ako ispuni sve kriterije.

Hrvatska bi na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji 22. prosinca mogla zatvoriti pregovore u tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Nakon toga, sljedeće poglavlje koje bi moglo biti spremno za zatvaranje početkom sljedeće godine je Ribarstvo.

Hrvatska je u tom poglavlju ispunila mjerila za zatvaranje, EK radi na izradi nacrta zajedničke pozicije koji ne može dovršiti dok se ne riješe dvije stvari - hrvatski zahtjev za izuzeće u pitanju prava na uporabu tradicionalnih ribarskih alata i slovenski zahtjev koji se tiče "tradicionalnih ribarskih prava".

U Europskoj uniji smatraju slovenski zahtjev bilateralnim pitanjem koje bi trebala riješiti izravno s Hrvatskom.

Alexandra Cas Granje, direktorica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije, zadužena za kandidatske zemlje, izjavila je u ponedjeljak da - Hrvatska i Slovenija moraju uspjeti riješiti bilateralna pitanja na bolji način od blokiranja pregovaračkih poglavlja.

Po procjeni Europske komisije, dva od tri poglavlja s finacijskim implikacijama - Poljoprivreda i ruralni razvoj i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata - mogla bi se zatvoriti u prvom tromjesečju sljedeće godine, a treće poglavlje (Financijske i proračunske odredbe) nešto kasnije, vjerojatno na samom kraju pregovora.

U tom bi slučaju za sami kraj, za zadnju pristupnu konferenciju ostala još četiri poglavlja: 8 - Tržišno natjecanje, 23 - Pravosuđe i temeljna prava, 33 - Financijske i proračunske odredbe i 35 - Ostala pitanja, o kojem se ne vode pregovori i koje se uvijek zatvara na kraju.

Da se takav scenarij ostvari, Hrvatska mora učiniti svoj dio posla, ponajprije u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, ističe izvor.

Na primjeru Hrvatske, Europska unija želi uputiti poruku zemljama iz njezina susjedstva da je pristupanje moguće kada se ispune uvjeti. S druge strane, javnosti u zemljama članicama, koja nerijetko ne gleda sa simpatijama na daljnje proširenje, želi se poslati poruka da je moguće "kvalitetno proširenje", stoga se inzistira da Hrvatska bude "sto posto spremna".(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox