Hrvatska će zabraniti prodaju popularnog "suvenira"

Strani turisti s ljetovanja u Hrvatskoj, umjesto sa suvenirima poput mirisnih ulja lavande i ružmarina, replike naših spomenika, vraćaju s krivotvorenim sunčanim naočalama, koji se bez problema mogu naći na štandovima, ali i suvenirinicama.

Iako to u Hrvatskoj zakonom nije dopušteno, krivotvorene sunčane naočale se prodaju i kupuju bez problema. Najpopularnije su naočale Ray-Ban, a zapravo je riječ o običnim naočalama, na koje je nalijepljen znak ove poznate marke.U Europskoj uniji, čija će članica, Hrvatska postati za manje od godinu dana, prodaja krivotvorina je nezamisliva.

Krivotvorine su roba neovlašteno označena tuđim zaštićenim žigom koja najčešće imitira originalni proizvod označen žigom. Tako na prvi pogled stvara dojam da se radi o originalnom proizvodu. Stavljanjem u promet krivotvorina krše se odredbe Zakona o žigu. Krivotvorine je najlakše prepoznati po tomu što imaju znatno povoljniju cijenu nego bi trebale imati.

Na temelju kaznenog djela povrede prava industrijskog vlasništva i neovlaštene uporabe tuđe tvrtke, propisana je kazna i do pet godina zatvora. No, unatoč tome krivotvorine se kupuju i prodaju. Naočale kupuju i domaći i turisti.

Svi ih kupuju

Jedna prodavačica na štandu ispričala za Deutsche Welle da posao s naočalama ide jako dobro te da ih kupuju svi- tinejdžeri, ali i njihovi roditelji. Roditeljima ne pada na pamet kupiti naočale za tisuću kuna, a djece se vesele „potpisu“. Dok za originalne Ray Ba naočale treba izdvojit od 600 kuna nadalje, za krivotvorene je dovoljno platiti 100 kuna. Kupci se obično vode logikom da je za ljeto, sunce i mora bolje imati krivotvorene naočale, nego riskirati da im se unište skupe naočale.

Vlasnici štandova potvrđuju kako je u posljednje vrijeme u Zadru bilo kontrola inspekcije i policije, pa je toga nešto manje, no statistika govori suprotno.

Što se tiče nabavljanja krivotvorenih naočala, iskusna vlasnica štanda u Zadru kaže kako se posao bez problema odvija preko veleprodaje. Zanimljivo je da u zadarskoj policiji nemaju zabilježene zaplijene u veleprodaji. Vlasnica štanda smatra kako bi zapljena u veleprodaji bila učinkovitija od zapljena na štandovima. Ovako, onima koji prodaju naočale bez potpisa, prodavači popularnih krivotvorenih naočala rade konkurenciju i ugrožavaju poslovanje.

Naime, kupci će između krivotvorenih naočala za 100 i naočala bez potpisa za 70-tak kuna u pravilu radije odabrati popularnu marku. Na taj se način onima koji ne prodaju krivotvorene naočale stvara nelojana konkurencija. Tako u očima poštenih vlasnika štandova ispada da krivotvoritelji bolje prolaze koji krivotvorene naočale u nabavi plaćaju oko pedeset kuna. (ps)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox