Hrvatska daje autoceste u koncesiju na 50 godina za tri milijarde eura

Potencijalni investitori koji bi iskeširali milijarde eura za hrvatske autoceste su osiguravajuća društva, infrastrukturni fondovi, banke i mirovinski fondovi. Od 60 potencijalnih koncesionara kojima su konzultanti poslali upit o zainteresiranosti za hrvatske autoceste njih 29 je iskazalo interes

Ovih dana na stolu ministra Hajdaša Dončića trebali bi stići prijedlozi i modeli monetizacije autocesta nakon čega slijedi javna rasprava te procedure koje slijede za njihovo usvajanje.

Svi ti koraci bit će poduzeti budu li konzultantski prijedlozi ocijenjeni prihvatljivima. Prema jednoj teoriji konzultanti predlažu 50-godišnju koncesiju za što bi država inkasirala tri milijarde eura kojima upravljaju HAC i ARZ.

Međunarodni natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju cestovne infrastrukture objavljen je početkom rujna prošle godine, a izabrana je zajednica ponuditelja u kojoj su Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte.

Cijeli proces monetizacije, tj. koncesioniranja hrvatskih autocesta trebao bi biti gotov do kraja 2013., odnosno početka 2014. godine, a prema inicijalnim istraživanjima dobra cijena u postupku monetizacije javnog duga vezanog uz društva HAC i ARZ mora biti iznad 2,5 milijardi eura, a konačni cilj Vlade je između 2,7 i tri milijarde eura. (PS/LP)

 

Izvor: Profitiraj.hr

Više na: http://www.profitiraj.hr/novosti/hrvatska-daje-autoceste-u-koncesiju-na-...

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox