Hrvatska izgubila 50 000 radnih mjesta

Samo u prvoj polovici ove godine Hrvatska je izgubila gotovo 50.000 radnih mjesta. Stopa zaposlenosti bila je 52 posto iz čega proizlazi da je radilo tek nešto više od polovice radno sposobnog stanovništva, a stopa nezaposlenosti popela se na 14 posto, piše Jutarnji list.

Prema podacima OECD-a koji su prikupljeni u 40 zemalja u tri četvrtine njih stopa zaposlenosti tijekom 2009. bitno je pala u odnosu na 2007. a nezaposlenost je istovremeno porasla. U Hrvatskoj je zaposlenost u tom razdoblju pala sa 57,1 na 56,6 posto. Sličan pad je vidljiv i na razini Švicarske, Norveške i Češke ali je mnogo manji nego na Islandu ili u Irskoj gdje je zabilježen pad od gotovo sedam postotnih poena.

Problem u Hrvatskoj je u tome što smo i prije krize imali nisku zaposlenost, a kriza je to samo još više produbila. Primjerice u Švicarskoj je zaposlenost pala sa 79,8 posto na 79,2 posto, a u Hrvatskoj sa 57 na 56,6 posto. To su doista dramatične i zabrinjavajuće brojke i nažalost ne mislim da će se ubrzo početi mijenjati. Okruženje u kojem se nalazimo nije nam sklono. Hrvatska 60 posto izvoza veže za Europsku Uniju, a ona je u labavom oporavku, rekla je Sanja Crnković Pozaić, stručnjakinja za tržište rada.

Drugi nepovoljni čimbenik skori su izbori koji uvijek paraliziraju gospodarski život te će sljedeći najmanje pola godine sve najvjerojatnije stajati na mrtvoj točki. - padati može ali teško da će rasti. Treći je faktor ulazak u EU, što će nam donijeti povećanje rejtinga, ali kako se cijela Europa trese nećemo bitno profitirati. Dakle sve je na nama samima, objasnila je Sanja Crnković Pozaić. (HT)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 20. listopada 2011.
Foto: www.media.tumblr.com

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox