Hrvatska najbolja na Mediteranu: 36 milijuna noćenja

Ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj za prvih sedam mjeseci ove godine. Prema prvim podacima sustava turističkih zajednica, ostvareno je 6 milijuna i 660 tisuća dolazaka, što je 3,84 posto više nego lani.

Ostvareno je i više noćenja - skoro 36 milijuna. Samo u srpnju ostvareno je više od 3 milijuna dolazaka te oko 21 milijun noćenja, što je 5 i pol posto više nego lani, prenosi HRT

Ostojić je kazao kako je Hrvatska pobjednik na mediteranskom tržištu gdje bilježi najveći rast, a slijedi nas Španjolska s rastom od 2,9 posto. Naime, prema podacima Porezne uprave u turizmu je u prvih pet mjeseci ostvarena 6,1 milijarda kuna, što je rast od 4,2 posto prema istom razdoblju lani. Do kraja godine očekuje se 7 milijardi eura, pola milijarde manje nego rekordne 2008. Često se mogu čuti komentari da su financijski rezultati puno važniji od fizičkih. Naravno da se s time slažem, no isto tako je nepobitna činjenica da će se dobri, fizički pokazatelji očitovati i u financijskim efektima, izjavio je ministar. 

Manje noćenja domaćih gostiju

Strani turisti su u prvih sedam mjeseci ostvarili 5,8 milijuna dolazaka ili 5,1 posto više te 31,9 milijuna noćenja, što je rast od 6,6 posto. Nijemci su naši najčešći gosti (porast od 13 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja), a podbacili su Talijani. Porasti dolazaka bilježe se i iz Austrije (po 4 posto), Nizozemske (21 posto rast dolazaka i 25 posto rast noćenja). 

Broj dolazaka domaćih gostiju istodobno je pao za 3,9 posto, na 850,1 tisuću, a smanjen je i broj njihovih noćenja, za 3,7 posto, na 3,9 milijuna. Najviše dolazaka turista i noćenja ostvarila je Dubrovačko-neretvanska županija (broj dolazaka povećan 9 posto, a broj noćenja 11 posto), zatim Grad Zagreb, te Istra i Ličko-senjska županija. (HT)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox