Hrvatska po pretvaranju bogatstva u blagostanje zaostaje za Slovenijom, Mađarskom, Estonijom, Poljskom, Češkom i Slovačkom

The Boston Consulting Group objavio je  izvještaj Procjene održivog ekonomskog razvoja za 2018. godinu SEDA 2018, gdje uz rang listu zemalja koje su najuspješnije u pretvaranju ekonomskog rasta u blagostanje građana donosi i savjete vladama što izbjegavati pri oblikovanju ekonomskih politika.


SEDA je alat koji je BCG lansirao 2012. godine, a dizajniran je kako bi omogućio uvid u relativno blagostanje građana neke zemlje i uspješnost država da bogatstvo pretvore u blagostanje, mjereno visinom prihoda.

Na rang-listi Hrvatska je na 40. mjestu, a posebno se ističe po iznimno niskom SEDA skoru u visini plaća, zapošljavanju i zaštiti okoliša, dok paradoksalno dobre rezultate postiže u ekonomskoj stabilnosti i jednakosti.

Među 152 zemlje obuhvaćene BCG-ovim SEDA skorom za 2018. godinu, Hrvatska je na četrdesetom mjestu, sa skorom od 64,5.

Hrvatska je na SEDA rang listi smještena iza dobrog dijela zemalja koje su devedesetih prošle tranziciju u tržišno gospodarstvo, pa su nas po sposobnosti pretvaranja bogatstva u blagostanje građana pretekle i Estonija, i Poljska, Češka, Slovačka, Latvija, pa i Mađarska.

Od svih vrijednosti, odnosno dimenzija koje se vrednuju na SEDA skoru, najvišu ocjenu Hrvatska je dobila iz jednakosti, 85,5, dok je najniža ocjena Hrvatskoj dodijeljena za visinu dohotka, tek 30,8. Odd iznimno visokih ocjena, treba izdvojiti i 84 boda za ekonomsku stabilnost, 80,9 za zdravstvo, 74 za civilno društvo, zatim 72,6 za infrastrukturu i 65,8 za obrazovanje. Druga i treća najniža ocjena koju je Hrvatska dobila idu za zaštitu okoliša, 53,8 i na kraju za zapošljavanje, tek 45,6.

„Hrvatska prema SEDA skoru spada u grupu razvijenijih zemalja CEE regije i općeniti je rezultat svrstava u grupu zemalja s visokim blagostanjem. Time je postignut definitivni odmak od susjednih zemalja jugoistočne Europe, no ipak postoji zaostajanje u odnosu na zemlje s kojima smo se donedavno uspoređivali radi tranzicije u tržišno gospodarstvo, poput Češke, Slovačke, Mađarske ili Poljske. Visoka ocjeno za infrastrukturu pokazuje kako se Hrvatska razvija u dobrom smjeru, no da prostora za poboljšanje ima, ukazuje relativno niski rezultat za obrazovanje i zapošljavanje. Sukladno savjetima koji proizlaze iz studije, zemlje koje već uživaju relativno visoku razinu blagostanja, trebaju nastaviti ulagati u obrazovanje i zapošljavanje. To znači da Hrvatska mora maksimalno raditi na očuvanju postojećih radnih mjesta, kao i otvaranju novih. Sve to neće biti moguće bez ozbiljnog ulaganja i u obrazovanje, pogotovo na području novih tehnologija bez kojih građani naše zemlje neće biti pripremljeni na izazove koje donosi globalizacija i stalne tehnološke promjene“, naglasio je g. Tomislav Čorak, principal The Boston Consulting Group u Zagrebu.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je pak pozicionirana Slovenija, na 21. mjestu sa SEDA skorom od 72,6 odmah iza Velike Britanije i Francuske. (PS/SŠ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox