Hrvatska u EU kao još jedan sumnjivac s juga?

Dugoročni rast javnog duga nije održiv i toga su svi svjesni, poruka je iz Hrvatske udruge banaka koja je na temelju Analize fiskusa zaključila da je po prvi put srezana potrošnja, što pokazuje dobar smjer, ali pritom upozorila da bi korak kojim smo krenuli u konsolidaciju mogao biti prekratak.

Naime, u uvjetima u kojima je realno očekivati nepovoljno okružje, fiskalna prilagodba trebala bi biti veća od one zacrtane trogodišnjim planom, stoji u analizi, ili će javni dug nastaviti nekontrolirano rasti, piše poslovni.hr.

U izvršenju proračuna može se vidjeti da se prihodi pune po planu, ali je 72 posto ukupnih izdataka, a to su plaće i mirovine, rastu iznad plana, što je zasad kompenzirano rezanjem materijalnih troškova i subvencija. Prijetnju predstavljaju i troškovi kamata koji rastu vidljivo iznad plana.

Ući ćemo u Europsku uniju ili kao zemlja sa čvrstim investicijskim rejtingom i troškovima financiranja koji su u padu, ili kao još jedan fiskalni sumnjivac s juga Europe koji će od prvoga dana biti pod posebnom prismotrom birokrata iz Bruxellesa praćenih sumnjivim pogledima kreditora i investitora koji će „spread“ na naše obveznice držati visoko, možda i više nego danas. (sh)

 

Foto:Tomislav Miletic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox