Hrvatski katamaran zaplovit će Temzom

Projektiran i izgrađen u Hrvatskoj, katamaran "Millennium Diamond", svečano će biti predstavljen britanskoj javnosti i medijima inauguracijskom plovidbom Temzom u utorak, 4. rujna. "Millennium Diamond", najveći putnički turistički brod na Temzi, kapaciteta 599 putnika, projektirao je zagrebački Brodarski institut za engleskog naručitelja City Cruisesa, a izgrađen je u pulskom brodogradilištu "Tehnomontu", priopćeno je iz Brodarskog instituta.

Na inauguracijskoj vožnji 4. rujna svečano će isploviti s Westminsterskog doka u 9,30 sati, a povratak je predviđen u 10,30 sati.

Suvremeno dizajnirani "Millenium Diamond" može razviti brzinu do 12,5 čvorova, a odlikuje ga mala potrošnja goriva zbog posebno oblikovanih asimetričnih trupova. Poseban je i po integriranom sustavu nadzora i upravljanja brodskim sustavima, automatskim prilagođavanjem gaza u uvjetima brze izmjene plime i oseke te ekološkim izvorima energije - solarnim panelima i biodizelskom gorivu.

Dizajn, modelska ispitivanja i projektiranje 37-metarskog broda za prijevoz putnika i pružanje restoranskih usluga potpisuje Brodarski institut, koji ističe da su posao dobili u jakoj konkurenciji britanskih i zapadnoeuropskih dizajnera, projektnih ureda i brodogradilišta. Presudna je, kažu, bila kvaliteta projekta i prihvatljiva cijena. Smatraju da su "Millennium Diamondom" ušli na zapadnoeuropsko tržište, dokazali konkurentnost te opravdali povjerenje inozemnih ulagača u stručnost hrvatskih inženjera.

Tvrtka Brodarski institut d.o.o. u vlasništvu je Republike Hrvatske, a glavna mu je djelatnost istraživanje i razvoj u pomorskoj tehnologiji, tehnologiji u zaštiti okoliša te u obnovljivim izvorima energije. (Hina/jk)

 

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox