Hrvatski laburisti se protive referendumu za EU nakon potpisivanja pristupnog ugovora

Hrvatski laburisti neće poduprijeti najavljenu izmjenu Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, kojom hrvatska vlada predlaže da građani o pristupu Hrvatske EU na referendumu odlučuju nakon potpisa pristupnog ugovora, držeći da time vlada pokazuje nepovjerenje i strah od građana, priopćili su Hrvatski laburisti.

Hrvatski laburisti vjeruju u hrvatske građane i nećemo poduprijeti tu izmjenu deklaracije - navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Dragutin Lesar.

U priopćenju Hrvatskih laburista podsjeća se kako je Hrvatski sabor u siječnju 2005. donio Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU te izjavu Sabora i vlade o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora za članstvo u EU.

Po novom, vlada predlaže izmjenu deklaracije - tako da će građani i građanke odlučivati o pristupu Hrvatske EU na referendumu, koji će se održati u roku od 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a. Ovisno o rezultatu referenduma, Hrvatski sabor pristupit će ratifikaciji toga ugovora, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Hrvatski laburisti pitaju koji je razlog tih promjena te ujedno tvrde kako je to: "Nepovjerenje u građane!".

Hoće li građani na referendumu odlučivati na temelju cjelovitih i javnih informacija i pune upućenosti te otvorena i transparentno vođena procesa pregovora tijekom kojih bi svim zainteresiranim čimbenicima trebalo biti osigurano pravo na informaciju i dijalog? Koliko je najšira javnost bila u prilici izraziti mišljenja o uvjetima za članstvo u Europskoj uniji? - pitaju se laburisti.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox