Hrvatski tisak žene gleda kao posvuduše, seksi dive i ranjive ljepotice

"Kada napokon dobiju svoje "mjesto pod suncem" iliti u vodećim dnevnim novinama, žene su još uvijek tek "žene, majke, kraljice" te dakako senzualne i seksi ljepotice, pokazala je to analiza predstavljenosti žena u Jutarnjem i Večernjem listu u razdoblju od 29.10.-10.11.2012.", ovim riječima libela.org započinje tekst vezan uz istraživanje o zastupljenosti žena u hrvatskim dnevnim novinama te kontekstu u kojem se spominju.

 

Istraživanje na dvjema najutjecajnijim dnevnim novinama u Hrvatskoj pokazalo je da se žene uglavnom spominje u kontekstu šoubiznisa, umjetnosti, politike, odjeće, ljepote te kao "posvuduše", dok su njihovi uspjesi i karijere uglavnom potisnuti. Također, stječe se dojam da žene do uspjeha dolaze jer "razmišljaju kao muškarci" ili ih je "priroda obdarila lijepim izgledom". Naravno, ima i pozitivnih primjera, ali u znatno manjoj mjeri.

Interesantno je da je istraživanje pokazalo kako po konzervativnosti tema i članaka, ova dva dnevna lista ne odudaraju značajno, iako se Večernji list uglavnom doživljava kao konzervativniju novinu od Jutarnjeg lista.

Istraživanje u cijelosti pročitajte OVDJE.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox