Hrvatski ured za osiguranje upozorava na opasnost upravljanja neregistriranim i neosiguranim vozilima kojih je na hrvatskim cestama oko 35.000

Slučaj koji se dogodio krajem siječnja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ovog tjedna poprimio je epilog izricanjem rekordne novčane kazne za počinjene prometne prekršaje. Kako je izvijestila PU bjelovarsko-bilogorska, nepravomoćnom sudskom presudom Općinskog suda u Bjelovaru 34-godišnjaku je za prekršaje u prometu izrečena novčana kazna od čak 72 tisuće kuna.


Ovime je ponovno aktualizirao pitanje rješavanja jednog od vodećih problema sigurnosti na hrvatskim cestama – upravljanje neregistriranim, neosiguranim i tehnički neispravnim vozilima čije korištenje može biti ugrožavajuće za sve sudionike u prometu.

Vozača su zatekli u rutinskoj kontroli prometa u Daruvaru, a zbog upravljanja neregistriranim osobnim automobilom sud mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 2000 kuna, zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje novčanu kaznu u iznosu od 20 tisuća kuna. Budući da je upravljao vozilom bez da je sklopio ugovor o osiguranju, sud je vozaču izrekao novčanu kaznu u visini od 50 tisuća kuna.

Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim  i osiguranim vozilima. Upravo iz tog razloga Hrvatski ured za osiguranje (HUO), zajedno s MUP RH, još od 2009. godine, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, provodi kampanju “Stop neosiguranim vozilima”. Ciljevi kampanje su dodatno smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, podizanje svijesti o važnosti obavezne registracije i osiguranja, a posebna pozornost usmjerena je na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprjeđuje sigurnost u prometu. 

„Prije 11 godina na hrvatskim smo prometnicama bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 35.000 upravo zahvaljujući kampanji. Velik je to uspjeh koji smo postigli tokom godina ali svakako valja naglasiti i visoke te oštre kazne za sve vozače koji nisu

odgovorni. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti“ rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Hrvatski ured za osiguranje kampanju „Stop neosiguranim vozilima“ provodi i ove godine na više lokacija u gradu Zagrebu i to kroz organizaciju raznih događanja prevencijskog-edukativnog karaktera. (A.Č/PS)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox