Hrvatski ured za osiguranje upozorava na opasnost upravljanja tehnički neispravnim, neregistriranim i neosiguranim vozilima: na hrvatskim cestama nalazi se još 35.000 neosiguranih vozila

Slučaj koji se dogodio početkom ovog tjedna na vinkovačkom području, a o kojem je izvijestila PU vukovarsko-srijemska, ponovno je aktualizirao pitanje rješavanja jednog od ključnog problema sigurnosti na cestama – neregistrirana, neosigurana i tehnički neispravna vozila, čije je korištenje opasno i za one koji ih koriste i za druge sudionike u prometu.


Upravo su vozača takvog motocikla zaustavili pripadnici PU Vukovarsko-srijemske te su izdali prekršajni nalog uz izrečenu novčanu kasnu od 10.500 kuna.

Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim  i osiguranim vozilima.

Upravo iz tog razloga Hrvatski ured za osiguranje (HUO), zajedno s MUP RH, još od 2009. godine, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, provodi kampanju “Stop neosiguranim vozilima”. Ciljevi kampanje su dodatno smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, poboljšanje saznanja u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja, a posebna pozornost usmjerena je na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprjeđuje sigurnost u prometu. 

„Kampanja je započela još 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 35.000. Velik je to uspjeh koji smo postigli tokom godina, obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom periodu manje za 75%,” rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

“U slučaju sudara i ukoliko nemate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti”, upozorio je Pauković.

Hrvatski ured za osiguranje kampanju „Stop neosiguranim vozilima“ provodi i ove godine na više lokacija u gradu Zagrebu i to kroz organizaciju raznih događanja prevencijskog-edukativnog karaktera.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox