Hrvatskoj će trebati 2.500 informatičkih stručnjaka

Kriza nije zaobišla ni IT industriju koja se, nakon godina rasta, suočava s padom poslovnih aktivnosti, a glavni trendovi u Europi u idućih nekoliko godina bit će smanjenje troškova, ulaganje u aplikacije te razvoj digitalnog društva u skladu s preporukama digitalne agende, istaknuto je na današnjoj regionalnoj konferenciji IT Arena koja je u Zagrebu u organizaciji tvrtke Infoarena okupila blizu 150 domaćih i stranih IT stručnjaka.

Dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo i član Uprave Algebre Mislav Balković istaknuo je da je ICT jedino područje za koje zadnje dvije-tri godine raste broj oglasa za posao, jer u Hrvatskoj nedostaje tih kadrova.

U idućih nekoliko godina Hrvatskoj će nedostajati oko 2500 informatičkih stručnjaka. S obzirom da se procjenjuje da će u Europi 2015. nedostajati 700.000 tih kadrova, i ono malo stručnih kadrova što ih Hrvatska u tom sektoru ima, otići iz zemlje ako im se u Hrvatskoj ne osiguraju dobre plaće, upozorio je Balković.

Predsjednik HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti Hrvoje Sagrak bio je još kritičniji spram političkih elita u Hrvatskoj koje, po njemu, nisu svjesne prednosti ICT-a u izgradnji konkurentnijeg društva. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox