Hrvatsku izlazak iz krize čeka tek 2013. godine

Većina hrvatskih menadžera koji su sudjelovali u istraživanju konzultantske kuće Roland Berger očekuje da hrvatsko gospodarstvo neće izaći iz krize prije 2013. godine, pokazuje nova studija Rolanda Bergera o trendovima na području restrukturiranja.

U globalnom istraživanju anketirano je oko 6000 menadžera diljem svijeta, a u Hrvatskoj je istraživanje obuhvatilo 50 malih i srednjih kompanija iz osam industrijskih grana, s ciljem saznavanja kako menadžeri vide dugoročnu konkurentnost svojih tvrtki nakon krize, te kako planiraju povećati konkurentnost tijekom oporavka.

Rezultati ankete pokazuju da 62 posto ispitanih hrvatskih menadžera očekuje ove godine rast BDP-a između 0,5 i 1,5 posto, a 81 posto ispitanika u idućoj godini predviđa rast BDP-a između jedan i dva posto. Pritom 41 posto njih očekuje da će se hrvatsko gospodarstvo potpuno oporaviti od krize tek iza 2012. godine, kaže Dejana Dojčinović Drilo, starija konzultantica u zagrebačkom uredu Rolanda Bergera.

S druge strane, kriza je većini menadžera omogućila da povećaju konkurentnost svojih tvrtki jer čak 73 posto ispitanika tvrdi da su im programi restrukturiranja, poput rezanja troškova i prilagođavanja poslovnog modela, pomogli da poboljšaju konkurentnost, a polovica njih vjeruje da je tome znatno doprinijela upravo kriza.

Menadžeri ne prepoznaju vrijednost upravljanja rizicima

Istraživanje je, međutim, pokazalo da većina menadžera ne prepoznaje važnost upravljanja rizicima, pogotovo u vezi cijena sirovina i tečajnih razlika, a zabrinjavajuće je što čak 96 posto ispitanika smatra da je restrukturiranje poduzeća njihova trajna zadaća.

To pokazuje da naši menadžeri zapravo ne znaju što je restrukturiranje, jer oni pritom uglavnom misle na rezanje troškova, a to se ne može stalno raditi budući da nakon nekog vremena više nemate što rezati, rekla je Dojčinović Drilo.

Restrukturiranje tvrtke u poslovnim teškoćama mora biti projekt s jasnim ciljevima, a umjesto na kontinuirano rezanje troškova poslovodstvo se mora usredotočiti na strukturne mjere, racionalizaciju i pojednostavljenje poslovnih procesa, te na inovativnije poslovne modele. (Hina/jh)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox