HSD: Hrvatska na putu pristupanja Uniji arapskih autoritarnih režima

Hrvatski socijaldemokrati (HSD) protive se najavljenim izmjenama Kaznenog zakona (KZ), koje ocjenjuju udarom na slobodu novinarske profesije i širenjem atmosfere straha i autocenzure.

 

Riječ je o namjeri Vlade da izmjenom Zakona omogući sankcioniranje novinara i zatvorskim kaznama, navodi HSD u priopćenju ističući da je riječ o nerazumnom i u krajnjoj liniji štetnom potezu po interese Hrvatske. Iza toga pokušaja, navode, stoji "prije svega strah vladajuće političke garniture od objektivnog informiranja javnosti o sve većem broju korupcijsko-kriminalnih afera u koje je uključen sam državni vrh".

Ni "E" od Europske unije
Širenjem atmosfere straha i poticanjem autocenzure vladajuća elita u konačnici namjerava onemogućiti učinkovitu borbu protiv korupcije i kriminala, smatraju u HSD-u. Umjesto najavljenih zakonskih izmjena, traže dosljednu primjenu postojećih zakona, među ostalog i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Podsjećaju i kako su prije dvanaest dana podnijeli kaznenu prijavu protiv "HDZ-a kao pravne osobe za neupitno počinjena djela odgovorne osobe (bivšeg predsjednika HDZ-a)" te se pitaju bi li se ovakve informacije uopće mogle objavljivati da je Kazneni zakon bio izmijenjen, kako se sada predlaže.
Smatraju kako je traženje izgovora procesom pristupanja Europskoj uniji u najmanju je ruku neozbiljno, uz ocjenu da se bi se po prijedlogu ovog zakonskog nacrta prije moglo reći da je Hrvatska na putu pristupanja UAAR-u (Uniji arapskih autoritarnih režima), a ne Europskoj uniji. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox