HSP-ova peticija: Traže prekid pregovora s EU do izbora

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb ocijenio je na konferenciji za novinare kako je nakon presude za udruženi zločinački pothvat i osude hrvatskih generala na sudu u Haagu sada trenutak da Hrvatska povuče snažne političke poteze, a da će HSP sutra u podne u svim županijskim središtima početi prikupljati potpise na peticiju s pet HSP-ovih zahtjeva.

Odmah treba zaustaviti završne pregovore s EU-om do održavanja parlamentarnih izbora, obustaviti progone hrvatskih branitelja zbog djelovanja u Domovinskom ratu i odmah pustiti iz zatvora sve do sada procesuirane u Hrvatskoj, navodi se u prva dva od pet zahtjeva.

HSP također traži ukidanje zakona o općem oprostu i reviziju njegove primjene, zatim podizanje optužnica protiv odgovornih u Srbiji zbog zatvaranja Hrvata u koncentracijske logore te osnivanje saborskog istražnog povjerenstva radi utvrđivanja odgovornosti i okolnosti nezakonite predaje transkripata tzv. brijunskih razgovora, preostala su tri HSP-ova zahtjeva.

Srb je najavio kako će HSP u pismu vladi zatražiti da povuče pet poteza - povlačenje veleposlanika iz zemalja članica EU-a na hitne konzultacije, održavanje hitnog sastanka predsjednice vlade Jadranke Kosor s veleposlanicima zemalja članica EU-a akreditiranih u Zagrebu, zahtjev za održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, ispostavljanje zahtjeva za ratnom odštetom Srbiji zbog agresije na Hrvatsku te trenutačnu obustavu financiranja programa posebnih prava iz sporazuma HDZ-SDSS. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox