HSP predstavio dio popisa sa stvarnim ratnim zločincima

Čelnici HSP-a Zadarske i Šibensko-kninske županije u Zadru su predstavili dokumente o ratnim zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata na privremeno okupiranom području Hrvatske s imenima počinitelja i njihovih žrtava, a HSP Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku je novinarima predočio popis s tisuću imena pripadnika srbocrnogorskih postrojba koje su sudjelovale u agresiji na dubrovačko područje.

Predsjednik zadarskoga HSP-a Đani Bunja izjavio je da se popis zločinaca, njih 58, s opisom zločina na cijelome okupiranom području temelji na pisanim izvješćima policijskih tijela tzv. Republike Srpske Krajine koje je HSP dobio anonimno. Dokumenti su proslijeđeni glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, od kojega traže da ih izvijesti je li protiv tih osoba podignuta optužnica ili su već procesuirane pred hrvatskim pravosuđem. HSP-ovci su u javnost s dokumentima izišli isprovocirani nedavnim privođenjem hrvatskog branitelja Tihomira Purde, rekao je predsjednik Šibensko-kninske organizacije stranke i član predsjedništva HSP-a Ivica Ledenko.

Tražimo njihovo izručenje. Moguće je čak da se ti zlikovci slobodno šeću Hrvatskom, ali ipak vjerojatnije Srbijom, a s druge stranke hrvatski branitelji i branitelji Vukovara progone se kao zvijeri. Za nas u HSP-u ponižavajuće je da hrvatske građane i branitelje Vukovara procesuira upravo pravosuđe države iz koje je došlo najveće zlo početkom 90-ih godina, dakako iz Srbije. Da nije tragično, bilo bi smiješno - istaknuo je Ledenko. Na konferenciji za novinare HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije novinarima je predočen popis s tisuću imena pripadnika srbocrnogorskih postrojba koje su sudjelovale u agresiji na dubrovačko područje. Na popisu je i 150 visokih časnika i dočasnika.

Jurković: Popis ratnih zločinaca bit će predan Državnome odvjetništvu

Kako je istaknuo predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata HSP-a i hrvatski branitelj Mladen Jurković, popis je sastavljen na temelju imena koja su objavljivana u tamošnjim medijima, a riječ je o pripadnicima srbocrnogorskih postrojba iz Trebinja, Bileće, Nevesinja, Ljubinja te Crne Gore i Srbije i bit će predan Državnome odvjetništvu kako bi se procesuirali za zločine koji su počinili na dubrovačkom području. Također je rekao da je na popisu i 112 dubrovačkih Srba koji su neposredno prije početka agresije napustili Dubrovnik.

Čelnici županijskoga HSP-a rekli su kako su naši branitelji branili svoju državu i nisu išli ni u Crnu Goru ni u Srbiju, nego su pripadnici njihovih postrojba dolazili na hrvatski jug paliti, ubijati i činiti ratne zločine. Objavljivanje popisa branitelja koje traži tužiteljstvo Srbije HSP-ovci smatraju golemim pritiskom na Hrvatsku kako bi povukla tužbu podigla protiv Srbije za ratnu agresiju. (Hina/mš)

 

 

Foto: www.hsp.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox