HSP u Srbu odaje počast žrtvama četničkog pokolja

Kako bi upozorili na "iskrivljavanje povijesti" u vezi 27. srpnja, dana kojim se obilježava ustanak hrvatskog naroda protiv fašizma, stotinu članova Hrvatske stranke prava (HSP) sutra će kod spomenika ustanku u Srbu odati počast za oko dvije tisuće nevinih žrtava koje su na taj datum prije sedamdeset godina stradale u četničkom pokolju, najavio je  predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća točno u podne HSP će upozoriti hrvatsku javnost na temu koja se uvijek skrivala, a skriva se i danas, na četnički ustanak kojemu je cilj bio pokolj i protjerivanje svog nesrpskog, prije svega hrvatskog stanovništva u istočnoj Lici i jugozapadnoj BiH, rekao je Srb na konferenciji za novinare. U bivšoj državi 27. srpnja se slavio kao Dan ustanka naroda SR Hrvatske i SR BiH, a zapravo se radilo o ustanku i etničkom čišćenju koji potaknuli talijanski fašisti s dugoročnim ciljem da taj prostor očiste od hrvatskog stanovništva. Pomagače su našli u četnicima i dijelu komunista, zbog čega se taj događaj kasnije tretirao kao ustanak naroda protiv fašizma, dodao je.

Združeni četničko-partizanski zločini

Hrvatsko stanovništvo iz Like, Korduna i Banovine, kao i zapadne i jugozapadne Bosne sustavno se i planski ubijalo, provodila se politika etničkog čišćenja i genocida nad civilima islamske i rimokatoličke vjeroispovijesti, paljene su kuće i pljačkana je imovina, rekao je Srb. Arhivska građa i iskazi svjedoka govore o tome da je nedužno stanovništvo ubijano i mučeno na jezovite načine, nestajale su cijele obitelji, svećenstvo, među žrtvama je bilo mnogo djece, a kako bi se prikrio zločin prognani ljudi s tog područja nikada se nisu vratili u svoja sela.

27. srpnja - Dan sjećanja na žrtve četničkih i komunističkih zločina u Hrvatskoj

Zbog toga HSP, dan uoči proslave koju provode SDP i SDSS, želi upozoriti na povijesnu činjenicu o tim događajima i licemjernu politiku koja poziva na poštivanje svih žrtava, a istovremeno podiže spomenike počiniteljima pokolja, ustvrdio je Srb. Nedopustivo je slaviti etničko čišćenje u Hrvatskoj, istaknuo je, podsjetivši da je prošlogodišnja proslava obnove spomenika održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, dok je tu obnovu platila i Vlada RH. Srb je nedavno predložio izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj kako bi se 27. srpnja ubuduće obilježavao kao Dan sjećanja na žrtve četničkih i komunističkih zločina u Hrvatskoj. (Hina/mš)

 

 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox