HUP želi ozbiljnu doradu teksta zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izvršni odbor Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pozvao je Ministarstvo poljoprivrede na ozbiljnu doradu teksta nacrta prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji smatra da se i dalje ne bavi konkretnije okrupnjavanjem posjeda, uvjeti za dobivanje koncesije na državno zemljište su i dalje nejasni i preširoko definirani, a nije zahvaćeno niti vrlo važno pitanje uređivanja odnosa kod ulaganja u zemljište.

Izvršni odbor te udruge, priopćeno je danas iz HUP-a, na svojoj je zadnjoj sjednici raspravljao o zastoju u dijalogu s resornim Ministarstvom poljoprivrede, posebice u svjetlu donošenja novog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Trenutno nepostojanje nikakvog dijaloga i suradnje resornog Ministarstva i poduzeća iz ovog sektora, hrvatski poduzetnici iz područja poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije drže štetnim kako za Ministarstvo, tako i za gospodarstvo, ističe se u priopćenju. Pritom se navodi da je u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije trenutno zaposleno više od 60.000 radnika, sektori kombinirano ostvaruju 10-tak posto udjela u BDP-u Hrvatske, a od čega članice HUP-a generiraju više od 80 posto.

S tog je stanovišta, naglašava se, od iznimne važnosti tražiti najkvalitetnija rješenja u iznimno značajnom zakonu s ciljem povećanja primarne proljoprivredne proizvodnje, a time i prehrambene industrije.

Nedorečen i neprilagođen zakon

U vezi nacrta prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, do kojeg su članovi Udruge, kako se napominje, došli neformalnim kanalima, Udruga pozitivnim ocjenjuje duh teksta prijedloga novog zakona iz kojeg se iščitava namjera spriječavanja daljnjeg usitnjavanja poljoprivrednih posjeda.

No, pritom se uočava i da je tekst nacrta prijedloga zakona nedorečen, previše oslonjen na podzakonske akte, nije dovoljno prilagođen stanju na terenu, a nisu do kraja niti jasno određeni njegovi ciljevi.

Najznačajnije primjedbe su, navodi se, što se zakon i dalje ne bavi konkretnije okrupnjavanjem posjeda, uvjeti za dobivanje koncesije na državno zemljište su i dalje nejasni i preširoko definirani, a nije zahvaćeno niti vrlo važno pitanje uređivanja odnosa kod ulaganja u zemljište. Nejasno, a time i potencijalno problematično, je i kako će se donositi odluka o kvaliteti gospodarskih programa koji će biti prvi kriterij u procjeni vrijednost ponude za dobivanje koncesije za upravljanje državnim zemljištem, navode iz HUP-a. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox