HUS osudio Vladin potez: Iz Pomorskog zakonika izostavljen benificirani radni staž

Hrvatska udruga sindikata (HUS) u priopćenju "osuđuje potez Vlade i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji su, suprotno obećanjima i najavama, iz prijedloga izmjena Pomorskog zakonika koji su nedavno uputili u saborsku proceduru, izostavili odredbu o beneficiranom radnom stažu pomoraca".


Iz HUS-a pritom napominju kako je u najavama novele Pomorskog zakonika u više navrata od strane visokopozicioniranih predstavnika resornog ministarstva isticano kako će izmjene Pomorskog zakonika, među ostalim, pomorcima omogućiti beneficirani radni staž na način da za godinu dana rada ostvare staž osiguranja u trajanju dužem za dodatna tri mjeseca.

Pozivajući se na medijska izvješća iz HUS-a navode da se od odluke, koja bi profesiji izloženoj izraženom psihofizičkom naporu, dužem radnom vremenu i neizbježnoj odvojenosti od obitelji honorirala rad u bitno težim uvjetima, "odustalo nakon sukoba dvaju Vladinih resora".

Iz toga proizlazi da se politika Vlade na primjeru pomoraca pokazala nekoordiniranom, ako ćemo vjerovati u postojanje sukoba dvaju ministarstava, ili pak prevrtljivom i neprincipijelnom, na što nas navode brojni iskustveni primjeri - ocjenjuju u HUS-u

Upriopćenju upućenom Vladi, Klubovima zastupnika i medijima, HUS poziva sve aktere o kojima će ovisiti izgled izmijenjenog Pomorskog zakonika, a posebno saborske zastupnike koji uživaju pogodnosti koje su si sami skrojili, da se pri izjašnjavanju o ovom zakoniku stave u položaj pomoraca i njihovih obitelji. Pritom HUS pruža punu podršku opravdanim zahtjevima pomoraca, njihovih sindikata i stručnih udruga. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox