HZJZ objavio nove upute za pojedince i tvrtke

HZJZ je objavio preporuke pod naslovom "Kako prilagoditi svakodnevni život u Hrvatskoj", a u kojima su dodatne upute za pojedince i savjeti o tome što tko može učiniti za sebe i svoje bližnje.

"Maske za lice su obavezne"

Izdali su najprije opće preporuke koje govore da se izbjegavaju veće grupe ljudi i javna okupljanja. 

Dodaju da se u javnom prijevozu obavezno nose maske za lice, da se izbjegava rukovanje, grljenje i poljupce te da se održava udaljenost od barem dva metra.

Preporučuju da se izbjegava kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah. 

Ako sami imate povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome (na primjer, kašalj), ostanite kod kuće te telefonom kontaktirajte nadležnog obiteljskog liječnika koji će vam dati daljnje upute", dodaju.

Opet upozoravali na pranje ruku

Potom su izdali upute za pranje ruku.

Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun (po mogućnosti tekući), a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži 70% alkohola ili drugo sredstvo prikladno za korištenje na koži, s deklariranim virucidnim djelovanjem. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni. Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo", objavili su.

Ponovno savjetuju kašljanje i kihanje u lakat kao i da se izbjegava dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Savjetuju da se domaćinstvo čisti svaki dan

Izdali su potom i preporuke za čišćenje domaćinstva, u kojemu savjetuju svakodnevno pranje domaćinstva deterdžentom i vodom. 

Osim ovih uputa izdane su i upute za kolektive i poslodavce, a sve možete pročitati na ovom linku:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Dodatne_upute_za_pojedince_kolektive_i_poslodavce__.pdf

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox