I Crna Gora ima status kandidata za EU

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije odobrili su na summitu u Bruxellesu kandidatski status Crnoj Gori, ali ne i datum za početak pregovora.

 

Odlučili smo Crnoj Gori dodijeliti status kandidata te smo izrazili uvjerenje Europskog vijeća da zemlje zapadnog Balkana imaju europsku perspektivu - izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Sličnu poruku uputio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Dogovor o dodjeli kandidatskog statusa nakon preporuke Europske komisije snažan je signal naše privrženosti budućnosti Balkana - rekao je Barroso.

Europska komisija preporučila je početkom studenoga da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, ali ne i datum za početak pregovora. Komisija je Crnoj Gori kao uvjet za preporuku za početak pregovora postavila nekoliko prioriteta u području vladavine prava, reforme pravosuđa, izbornog sustava i javne uprave, uloge parlamenta, slobode medija, suradnje s civilnim društvom, te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Po zaključcima Vijeća EU-a s početka ovoga tjedna, datum početka pregovora s Crnom Gorom mogao bi biti razmatran tek krajem sljedeće godine, nakon što Komisija objavi izvješće o napretku u studenom 2011.

Trenutačno pet zemalja ima status kandidata - Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Crna Gora. Hrvatska je u samoj završnici pregovora, turski pregovori iznimno sporo napreduju, Island je još u fazi screeninga, a Makedonija nije ni započela pregovore zbog spora s Grčkom oko imena zemlje. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox