I hrvatski pčelari zabrinuti zbog pomora pčela

U masovne prosvjede mogli bi i pčelari, a razlog je pomor pčela uzrokovan sve većom uporabom pesticida, rekao je Zvonimir Pajnić, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije. Dodao je kako je potrebno organizirano djelovati na nekorištenju pesticida koji uzrokuju uginuće pčela, piše Glas Slavonije.

Dosadašnji napori nisu dovoljni kako bismo bili spokojni da uskoro neće doći do velikog pomora pčela u Hrvatskoj što bi imalo velike posljedice na pčelarstvo i gospodarstvo u cjelini, rekao je Pajnić.

Glavnog krivca za ugibanje pčela, pčelari vide u sjemenarskim kućama koje uz sjeme besplatno nude i po pčele štetna zaštitna sredstva.  Neke od kuća smo upozorili, no dobili smo odgovor da je profit na prvome mjestu, a konkurencija prejaka. Na neki način to razumijemo, ali ako ne bude pčela više neće biti ni poljoprivrede, rekao je Pajnić.

Prema nekim informacijama ove je zime došlo do većeg pomora pčela kod Dugog sela, a uzrok se još ne zna. Prošlog ljeta pčelari su došli na suncokretovu pašu u blizini Osijeka, no ostali su i bez meda i bez pčela. Pojedini pčelari tvrde da su uočili da pčela čim sleti na cvijet suncokreta ugiba, dodao je Pajnić i istaknuo kako su pčelari zabrinuti za budućnost pčelinje populacije te razmišljaju o izlasku na ulice kako bi upozorili na ovaj problem. (jk)

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox