Ina: Vladina odluka je dvosmislena

Iz Ine najavljuju da će u potpunosti poštovati Vladinu odluku o najvišoj razini cijene plina. Odluka se odnosi na povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost i godišnje troše manje od sto milijuna prostornih metara plina te za kupce koji troše plin za proizvodnju toplinske energije, a najviša cijena plina utvrđena je na 2,13 kn po prostornom metru do kraja ove godine.

Ina je slanjem obavijesti u kojoj stoji da će plin za povlaštene kupce, odnosno poduzetništvo, od 1. rujna koštati 2,59 kuna, izazvala paniku i kaos među opskrbljivačima i poduzetnicima s obzirom na Vladinu odluku o cijeni plina od 2,13 kuna.

Dvije cijene plina

Iz Ine objašnjavaju da već dvije godine svaki mjesec opskrbljivačima šalju rutinsku obavijest o cijeni prirodnog plina po ugovoru o prodaji sukladno eskalacijskoj formuli. Također navode odluka Vlade nije u cijelosti jasno odredila način na koji će Prirodni plin formirati cijenu opskrbljivačima, odnosno po kojoj cijeni se njima prodaje plin te da je Ministarstvo 5. rujna dalo mišljenje na koji će način Prirodni plin zaračunavati cijenu opskrbljivačima za potrebe njihovih krajnjih kupaca iz kategorije poduzetništvo.

U tom smislu Prirodni plin ima dvije cijene plina za opskrbljivače, navode iz Ine.

Tako se cijena od 2,13 kn po kubiku, uvećano za troškove skladištenja, zaračunava opskrbljivačima za kupce gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodne djelatnosti, a imaju godišnju potrošnju manju od sto milijuna kubika te kupci koji troše plin za proizvodnju toplinske energije. Cijena prema eskalacijskog formuli iz ugovora o prodaji zaračunavat će se opskrbljivačima za kupce koji nisu obuhvaćeni odlukom Vlade, a cijena je za njih trenutno 2,59 kn po kubiku. (Hina/jh)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox