Ina za projekt u Ivanić Gradu daje 514 milijuna kuna

Ina je u Ivanić Gradu obilježila početak radova na EOR projektu utiskivanja ugljičnog dioksida i vode u postojeće plinske i naftne bušotine radi povećanja proizvodnje nafte i plina, u što će u iduće tri godine uložiti 514 milijuna kuna.

Cilj projekta je pridobivanje dodatnih količina nafte i plina na eksploatacijskim poljima Žutica i Ivanić, primjenom metode naizmjeničnog utiskivanja ugljičnog dioksida i vode u djelomično iscrpljena ležišta.

Time se ublažava pad proizvodnje i revitaliziraju stara i već podosta iscrpljena nalazišta, rekao je na konferenciji za novinare u povodu otvaranja projekta predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, dok je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao kako je to projekt koji podupire Vlada.

Prema riječima Aldotta, kroz 24 godine koliko će se EOR metoda primjenjivati na poljima Žutica i Ivanić, planirana je proizvodnja 3,4 milijuna tona nafte i oko 500 milijuna prostornih metara plina što primjenom postojećih metoda ne bi bilo moguće proizvesti. Ujedno će u ležišta biti utisnuto 5,2 milijuna tona ugljičnog dioksida koji će biti dopreman postojećim cjevovodom između Molvi i Ivanić Grada.

Ukupna ulaganja u dodatno crpljenje nafte i plina na dvama poljima, od početaka projekta 1997. do njegova kraja, 2022. godine, planirana su u iznosu od 1,13 milijardi kuna.

Porast ulaganja

Ugovori o izvođenju radova potpisani su ranije ovoga mjeseca nakon provedenih javnih natječaja na kojima su pobijedila tri konzorcija na čijem čelu su tvrtke STSI i Končar. Zoltan Aldott je istaknuo da su Inina ulaganja u ovoj godini planirana u iznosu većem od dvije milijarde kuna, što je 35 posto više nego lani, od čega se tri četvrtine odnose na ulaganja u Hrvatskoj.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je kako je EOR projekt prvi u nizu koje će Vlada poduprijeti. Vlada i Uprava Ine obavili su strateške razgovore u kojima je dogovorena maksimalna potpora za pokretanje investicijskog ciklusa, u čemu Ina ima važnu ulogu, izvijestio je Čačić.

Na tom tragu je, dodaje, Vladina odluka o nepovlačenju dijela dividende Ine za prošlu godinu koja bi pripala državi, u iznosu od približno milijardu kuna.

Posebno je važno što je u EOR projektu riječ o primjeni novih tehnologija koje bi mogle biti primijenjene i drugdje, primjerice u budućem podzemnom skladištu plina u Beničancima, a njegovom provedbom domaće tvrtke steći će i vrijednu međunarodnu referencu, kaže Čačić. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox