Inovacija na hrvatski način: Drvena kravata

Jedan od najpoznatijih modnih dodataka na svijetu svakako je hrvatska kravata koja je zahvaljujući kreativnoj ideji dvoje entuzijasta dobila i svoju drvenu verziju.

Iako je drvo materijal koji se koristi na mnogo načina jako je rijetka upotreba drveta u modnoj industriji. Ali to nije zaustavilo dvoje kreativaca da zajedno s prijateljicom dizajnericom Mirelom Thumm osmisle i naprave originalan proizvod, drvenu kravatu. Može funkcionirati i kao klasična kravata i kao suvenir. Kravata Projekt je nastao iz potrebe da se stvori apsolutno autentičan hrvatski suvenir koji će moći nositi priču.

Kravata iz kolekcije Jela & Stribor funkcionira na svim razinama, kravata je modni dodatak, zidni ukras, dizajnerski objekt. Ona je uniseks, poklon za mlade i stare, poslovne ljude i hipstere, nosi magičnu ljubavnu hrvatsku priču, nastala je drevnom tehnikom obrade hrvatskog materijala i ekološka je. Izrađena je od drveta i ukrašenu motivima koji se izrađuju tradicionalnom tehnikom duboreza. Kravata se izrađuje u dvije veličine: za žene i muškarce, a sastoji se od nekoliko drvenih pločica koje su međusobno povezane gumenom trakicom kako bi kravata mogla pratiti liniju tijela i bila ugodna za nošenje. Izrezbareni motivi su tradicionalni (hrvatski pleter, glagoljica i slično), ali kombinirani su s motivima koji su zanimljivi urbanoj mlađoj generaciji (pikselizirani kompjuterski simboli i slično) da bi se uspostavila poveznica između dvaju svjetova: tradicionalnog i suvremenog, piše dnevnik.hr

Iako se kravate izrađuju od različitih vrsta drveta većina je od onih koji su karakteristični za naše podneblje kao što su orah, trešnja, javor, lipa i maslina jer autori žele tradicijskim umijećem i prirodnim materijalom dobiti izvorni hrvatski proizvod. Za izradu se koristi potpuno suho drvo, pa su zato kravate vrlo lagane i ugodne za nošenje. Kravata je malih dimenzija i zato ju je moguće izraditi od ostatka drva iz pilana, tvornica koje upotrebljavaju drvo, velikih trgovačkih lanaca, a moguće je pronaći i u prirodi odbačene komade drva. Krajnji je cilj koristiti ostatke ili prirodno pronađene komade čime bi, poručuju autori, naša kravata bila posve ekološka, a drvo sretno. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox