Inovativni turizam na Brijunima: Podvodna poučna staza

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nacionalni park Brijuni u 2013. godini dobit će još jedan novi sadržaj inovativnog turizma, ovih dana krenula je realizacija projekta pod nazivom "Doživljaj prirodnih i arheoloških vrijednosti brijunskog podmorja". 

Provedbu, temeljem programa poticanja inovacija u turizmu, sufinancira Ministarstvo turizma, a njegov je završetak predviđen za svibanj. Projekt predviđa postavljanje podvodne poučne staze u uvali Verige na istočnoj strani Velog Brijuna, dužine 500-tinjak metara koja će se kretati sjevernom stranom uvale, izvijestili su iz službe za odnose s javnošću NP Brijuni. Prateći oblik obale, na dubini od najviše jednog metra postaviti će se šest informativno-edukacijskih ploča s ciljem isticanja određenih prirodnih i arheoloških vrijednosti koje se mogu vidjeti isključivo uranjanjem u more.

Na taj će se način posjetiteljima predstaviti iznimno vrijedan lokalitet koji do sad uobičajenim razgledavanjem nisu imali mogućnost vidjeti, poput dijela antičkog kompleksa rimske vile iz prvog stoljeća koji se zbog rasta razine mora nalazi pod vodom.

Edukativne ploče, uglavnom slikovnog i grafičkog sadržaja, postavit će se na ključnim točkama staze. Ploče će s jedne strane bile privezane za lanac koji je betonskim blokom privezan na dno, a s gornje strane za plutaču, na način da staza bude dobro uočljiva s kopna, što je važno za nadzor i sigurnost posjetitelja ronioca. Staza nije zahtjevna, namijenjena je posjetiteljima svih dobnih skupina koji znaju plivati i koristiti se maskom, disalicom i perajama.

Pored vizualne percepcije, posebnost obilaska činit će audio doživljaj ispod vode jer se putem specijalnih disalica s ugrađenim prijemnikom putem odašiljača tijekom cjelokupnog boravka u moru prati stručno vodstvo na više jezika i glazbena podloga, navode iz NP Brijuni. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox